Hlavní obsah

USA hlásí první případ přenosu viru zika mezi homosexuály

Washington

Spojené státy ve čtvrtek potvrdily první případ přenosu viru zika pohlavní cestou mezi homosexuály. Kolumbijské úřady zase ohlásily první dva případy mikrocefalie ve spojitosti s virem. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

V americkém případě jde o homosexuála, který cestoval do Venezuely a po návratu do Texasu v lednu nakazil svého partnera, který necestoval, oznámilo Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

Oba muži měli příznaky, jako jsou horečka, vyrážky a zánět spojivek. Další komplikace ale u nich nenastaly.

Až dosud bylo zaznamenáno nejméně pět dalších případů přenosu viru zika pohlavním stykem, ale u heterosexuálních párů. V drtivé většině případů se nákaza přenáší bodnutím komára druhu Aedes aegypti.

Potvrzeno už je také to, že vir způsobuje právě mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku. První dva takové případy ve čtvrtek oznámila Kolumbie.

Z 33 tamních případů mikrocefalie jich bylo analyzováno 18, přičemž u 16 z nich byla spojitost s virem zika vyloučena, zatímco u dvou byla potvrzena. Zbylých 15 případů má být teprve prověřeno. [celá zpráva]

Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde bylo do začátku dubna potvrzeno 5092 případů mikrocefalie. Rozšířil se téměř výhradně v latinskoamerickém a karibském regionu, kde lékaři diagnostikovali již okolo 200 000 případů. Ojedinělá onemocnění se objevila i v Evropě či Asii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám