Hlavní obsah

CIA měla plány na svržení Asada, Obama je pokaždé shodil ze stolu, tvrdí rozvědčík

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

CIA měla už v roce 2012, tedy rok po vypuknutí syrského povstání, plány na svržení syrského prezidenta Bašára Asada. Šéf Bílého domu Barack Obama je ale pokaždé zavrhl, a to ve více než padesáti případech. Ve svých pamětech to tvrdí bývalý agent CIA Douglas Laux, který se na utajovaných přípravách státního puče podílel. Informace potvrdilo i několik současných zvědů. Jednou z navrhovaných možností bylo uplacení Asadových nejvěrnějších.

Foto: The White House/Pete Souza/Handout via Reuters , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Přišli jsme s padesátkou dobrých variant. Mé operační plány tam ležely černé na bílém. Ale politické vedení země nám neodsouhlasilo ani jediný,“ řekl Laux v rozhovoru pro televizi NBC News.

Jeho tvrzení stanici NBC potvrdilo i několik současných agentů, kteří si z pochopitelných důvodů nepřáli být jmenováni.

Jednou z navrhovaných možností bylo podle Lauxa podplacení klíčových lidí Asadova režimu, který by se pak podle odhadů amerických stratégů zhroutil jako domeček z karet. Bližší podrobnosti ale v knize nejsou. Britský deník The Telegraph v této souvislosti připomněl, že než může bývalý rozvědčík vydat knihu, projde text důkladnou prověrkou a následně je cenzurován.

Douglas Loux se nechal naverbovat k CIA v roce 2005 ve svých třiadvaceti letech. V Sýrii se podle svého tvrzení setkával se zástupci obou znesvářených stran a působil jako oči a uši amerických zpravodajců v zemi. Kromě Sýrie působil také v Afghánistánu. Poté, co Obama všechny jeho plány zamítl, ze CIA odešel.

Clintonová, Petraeus i Panetta byli pro

Pro provedení převratu přitom hlasoval bývalý ředitel Ústřední tajné služby David Petraeus, tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová i šéf resortu obrany Leon Panetta. Obama však prý na jejich názor nedal a vše vetoval.

CIA přitom osnovala plány na svržení syrského prezidenta Bašára Asada nejméně od srpna roku 2011, kdy šéf Bílého domu prohlásil, že „přišel čas, aby prezident Asad odstoupil“. To bylo pět měsíců po vypuknutí povstání.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Hillary Clintonová

CIA sice později začala s výcvikem a vyzbrojováním rebelů z takzvané umírněné opozice (především Svobodné syrské armády), tento projekt však nikdy nenabyl takových rozměrů, aby to stačilo na překonání vládních sil a jejich spojenců. Samotný výcvik navíc skončil fiaskem. [celá zpráva]

Americký prezident byl proto obviňován z liknavosti. Syrským rebelům sice jasně deklaroval podporu, nepotvrdil ji ale činy, které by zásadnějším způsobem ovlivnily průběh již déle než pět let trvající občanské války, jež vyhnala z domovů milióny lidí a proměnila Sýrii v ruiny.

Čisté řešení podle Obamy nebylo

CIA se kniha zřejmě nelíbila. „Kariéra pana Lauxe se bohužel příliš nepovedla. Doufáme, že jednou s přibývajícím věkem a moudrostí bude na čas strávený zde nahlížet lépe,“ stojí v prohlášení špionážní agentury. Fakta uvedená v knize nicméně CIA nevyvrací.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Na dotaz, zda by naplnění jeho plánů mohlo vést k zabránění vzniku či potlačení Islámského státu, Douglas Laux odpověděl záporně. „Nebyli tam žádní umírnění (opozičníci),” řekl NBC.

Jiní američtí představitelé, například bývalý šéf CIA David Petraeus nebo Robert Ford, který byl americkým velvyslancem v Sýrii v době vypuknutí povstání, ale veřejně prohlásili, že by rozhodnější politika amerického prezidenta mohla vyhlášení samozvaného chalífátu zabránit.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Obama plány CIA nechtěl komentovat. V dubnovém rozhovoru pro Atlantic Magazine řekl: „Takovou představu, že bychom mohli poměr sil vyrovnat bez angažování amerických vojenských sil, jsme nikdy neměli“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám