Hlavní obsah

Je zika na ústupu? Nových případů v některých zemích ubývá

Část latinskoamerických zemí postižených epidemií viru zika zaznamenala v poslední době úbytek nových případů. Není jasné, co je příčinou, a podle expertů není na místě ani přílišný optimismus. Upozornil na to list The Washington Post.

Foto: Alvin Baez/Files, Reuters

Hygienik na Portoriku připravuje postřik proti komárům.

Článek

„Domníváme se, že v některých zemích jako Kolumbie dosáhlo šíření nákazy vrcholu. Šíření ale pokračuje a je možné, že přijde druhá vlna nákazy,“ uvedl Sylvain Aldighieri z Panamerické zdravotnické organizace. Upozornil také, že v některých zemích počty nových případů stále stoupají, což se zřejmě týká i epicentra nákazy Brazílie.

Pokles množství nových případů ale zaznamenali v Kolumbii, kde mají druhý nejvyšší počet nakažených. „Naše modely potvrzují, že epidemie dostoupala vrcholu,“ řekla Marta Lucía Ospinaová, ředitelka kolumbijského Ústavu národního zdraví.

Zatímco na začátku února zaznamenali v zemi více než 6000 nových případů za týden, na konci března jich bylo necelých 3000. Kolumbijská vláda už proto snížila odhady počtu nakažených pro letošní rok.

Nových případů ubylo i v Salvadoru a Hondurasu, v prvně jmenované zemi dokonce o více než 90 procent v porovnání s počátkem roku.

Důvod není jasný

Odborníci si nejsou jisti, co je příčinou. Svoji roli mohla sehrát opatření hygieniků a biologů proti komárům, kteří virus šíří. V silně postižených oblastech se také mohli lidé adaptovat a vypěstovat si větší odolnost vůči viru. A vliv na výsledné statistiky mají zřejmě i různé způsoby testování a opožděná hlášení.

Evidovat případy ovšem není snadné. Virus zika, který pravděpodobně ohrožuje vývin mozku u lidských plodů a novorozenců a zřejmě i neurologické onemocnění Guillain-Barrého syndrom u dospělých, totiž v těle přežívá jen několik málo dní. U většiny pacientů se navíc objeví jen drobné příznaky a někdy se neobjeví vůbec. K tomu proti viru dosud neexistuje lék.

Panamerická zdravotnická organizace uvádí, že se virem na americkém kontinentě nakazilo téměř 200 000 lidí. Pouze u 4600 z nich ale nákazu potvrdily laboratorní testy, u ostatních se jedná jen o méně přesnou diagnózu.

Nejvíce případů zaznamenala Brazílie, a to více než 72 000. Následují Kolumbie s téměř 56 000 případů, dále Honduras s 16 500 případy a Venezuela, kde evidují 15 500 nakažených.

Reklama

Související články

Kuba oznámila přenos viru zika

Kuba oznámila první případ přenosu viru zika přímo na ostrově. Dosud byla jedním z posledních států na západní polokouli, kterému se šíření uvnitř země...

Výběr článků

Načítám