Hlavní obsah

Sopka na Aljašce dál komplikuje leteckou dopravu

Anchorage

Dým a popel ze sopky Pavlof na Aljašce v úterý stoupal v menší míře a do menší výšky než v pondělí. Přesto úřady z bezpečnostních důvodů zrušily dalších 28 vnitrostátních letů. Uvedla to v noci na středu agentura AP. V pondělí společnost Alaska Airlines odvolala 41 letů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dým z aljašské sopky Pavlof omezil leteckou dopravuVideo: Royce Snapp/Alaska Volcano Observatory, Reuters

 
Článek

„V posledních šesti až osmi hodinách je činnost sopky přerušovaná. V krátkých časových úsecích dochází k malým explozím, dým už nestoupá bez ustání,” uvedl podle agentury AP americký odborník Dave Schneider.

Dým a popel ale podle americké geologické služby USGS dále ohrožují zrak, pokožku a dýchací cesty některých obyvatel. Úřady vyzvaly lidi v zasažených oblastech, aby alespoň ještě ve středu pokud možno nevycházeli ven.

Jeden z nejaktivnějších vulkánů nejsevernějšího státu USA při pondělní erupci vychrlil dým a popel do výšky přes šest kilometrů a mrak se za pomoci větru postupně rozšířil do vzdálenosti až 600 kilometrů od sopky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám