Hlavní obsah

Trump mírně odskočil Cruzovi, Sanders ve dvou státech smetl Clintonovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Úterní republikánské primárky v Arizoně vyhrál miliardář Donald Trump, který ale zcela propadl v Utahu, kde suverénně zvítězil Ted Cruz. Demokratka Hillary Clintonová uspěla v Arizoně, ale její soupeř Bernie Sanders ji zcela smetl v Utahu i Idahu a potvrdil, že je mnohem silnější, než se očekávalo. Podle průběžných výsledků získal více delegátů než ona.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Mnohem větší vítězství, než jsem očekával. Děkuji, nikdy vám to nezapomenu,“ reagoval na úspěch v Arizoně na Twitteru Donald Trump. Uspěl tam, protože získal podporu odpůrců imigrace, kteří jsou v Arizoně silní.

Vítěz v Arizoně bere vše, protože je tam většinový systém, a tak si realitní magnát díky zisku 47 procent odevzdaných hlasů během noci z úterý na středu na své konto připsal všech 58 delegátů. Druhý Ted Cruz obdržel pouhých 22 procent.

Slovní přestřelky 

Hlasování ale předcházel tvrdá slovní přestřelka, kdy Trump vyhrožoval i ženě ,lháře‘ Teda Cruze kvůli reklamě, kde se objevila Melanie Trumpová. Cruz ale uvedl, že za inzerátem on nestojí.

Trump do Arizony zamířil v rámci kampaně celkem třikrát a měl podporu tamní bývalé guvernérky Jan Brewerové. Získal i podporu šerifa z okresu Maricopa, který je autorem stanového vězení pro imigranty v Phoenixu. Realitní magnát porazil další republikánské kandidáty Teda Cruze, který stát na americko-mexické hranici navštívil na poslední chvíli ještě o víkendu. John Kasich v Arizoně svou kampaň nevedl.

Republikáni
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěsečteno hlasů
Arizona47,1 (58)24,7 (0)10.0 (0)5875 %
Utah14,2 (0)69,0 (40)16,8 (0)4069 %

Naopak v Utahu Trump zcela propadl a zcela jasně tam vyhrál konzervativec Ted Cruz, když ho volily více než dvě třetiny hlasujících. Protože dostal nadpoloviční většinu hlasů, získal podporu všech čtyřiceti volitelů.

Trump sice po úterních primárkách svůj náskok mírně zvýšil, ale všichni jeho soupeři dohromady mají pořád více hlasů než on sám, což mu může komplikovat situaci na sjezdu v Clevelandu, kde se rozhodne o tom, kdo bude nakonec zvolen republikánským kandidátem do letošních amerických prezidentských voleb.

Pro nominaci je důležitý celkový počet hlasů volitelů, nominován je ten, kdo jich získá nejméně 1237. Nyní jich má 741.

Republikánské primárky se konají též v Americké Samoi, kde ale hlasy nerozhodují přímo o volitelích.

Počty dosud získaných delegátů
Donald Trump741
Ted Cruz461
John Kasich145
Odstoupivší
Marco Rubio166
Ben Carson9
Jeb Bush4
Carly Fiorinová1
Mick Huckabee1
Rand Paul1

Sanders drží krok s Clintonovou

Hillary Clintonová sice uspěla v primárkách v Arizoně, na volebních shromážděních v Idahu a v Utahu ji však deklasoval senátor Bernie Sandres. Podle průběžných výsledků získal stejný počet delegátů na stranický sjezd, takže mu Clintonová dále neodskočila.

V Arizoně získala Clintonová skoro tři pětiny hlasů, když dvě připadly Sandersovi. Levicový senátor ale bývalou ministryni zahraničí zcela smetl v Idahu a Utahu, kde dostal skoro osmdesát procent hlasů.

Podle CNN se dá předpokládat, že by Sanders mohl uspět i v sobotních volebních shromážděních ve státě Washington, na Aljašce a na Havaji, protože Clintonové se daří jen ve velkých státech.

Demokraté
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěsečteno hlasů
Arizona57,7 (43)39,8 (27)7577 %
Idaho21,2 (6)78 (17)23100 %
Utah14,2 (0)79,2 (18)3353 %

Voličům po přesvědčivém vítězství poděkovala i demokratka Hillary Clintonová. „Máme nakročeno k tomu, abychom Američanům vrátili naději, že si svou tvrdou prací vybudují lepší budoucnost,“ nechala se podle agentury AP slyšet někdejší ministryně zahraničí.

Důležitý je opět počet získaných delegátů na stranický sjezd. Pro nominaci do prezidentských voleb je jich potřeba získat 2383.

Počty dosud získaných delegátů
jménocelkový početdelegátisuperdelegáti
Hillary Clintonová17111229498
Bernie Sanders93991227

S hlasy delegátů je to u demokratů složitější než u republikánů, protože část, tzv. superdelegáti nejsou vázáni hlasováním v primárkách a přidělují své hlasy podle  svého uvážení. Proto má Clintonová tak velký náskok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám