Hlavní obsah

Historický okamžik: Americký prezident po 88 letech přiletěl na Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Kubu, kde vládne socialistický režim, přiletěl americký prezident Barack Obama. Je první hlavou Spojených států, která na ostrov zavítá od roku 1928. Obama přistál na letišti José Martího před půl desátou středoevropského času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama přistál na KuběVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters upozornila, že přítomnost letadla Air Force One na havanském letišti byla ještě nedávno nepředstavitelná.

"Jak se máš, Kubo?" napsal španělsky v kubánském dialektu na svém twitterovém účtu Obama po dosednutí stroje. "Právě jsme tady přistáli, těším se na setkání a na to, až si vyslechnu přímo kubánský lid," pokračoval prezident v angličtině.

Obama má ještě během neděle v plánu prohlídku staré Havany. S vůdcem státu Raúlem Castrem se setká v pondělí. Schůzku s jeho předchůdcem Fidelem, který zemi vedl téměř 50 let, neplánuje. V programu je ale schůzka se zástupci opozice.

Prezidenta doprovází manželka i obě dcery.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Barack Obama s manželkou vstupuje na kubánskou půdu

Několik členek opoziční skupiny Dámy v bílém, bylo jen několik hodin před návštěvou zatčeno. [celá zpráva]

Americký prezident se na Kubě zdrží tři dny, přijíždí v rámci zlepšování vzájemných vztahů v posledních letech. Americká vláda loni obnovila s Kubou diplomatické styky. Americké firmy zde mohou podnikat a do země smí odcestovat i někteří američtí turisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama odlétá na KubuVideo: AP

Návštěva je pokládána za historický moment, očekává se od ní, že mimo jiné přispěje k úplnému zrušení obchodního embarga, které trvá už půl století.

Kubu a USA rozdělovalo dlouhé nepřátelství do dob, kdy za studené války mladí revolucionáři svrhli diktátora Batistu a vydali se cestou socialismu. Hrozilo přerůst ve válku, když Sovětský svaz rozmístil na Kubě balistické rakety. Pak je ale stáhl.

Kubu před Obamou navštívil pouze jeden americký prezident. Byl to Calvin Coolidge v roce 1928.

Související témata

Foto: The White House/Pete Souza/Handout via Reuters , Reuters

Prezident Obama podepisuje dopis na Kubu.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám