Hlavní obsah

Obama napsal dopis Kubánce, která ho pozvala na kávu

Havana

Americký prezident Barack Obama se jako jeden z prvních rozhodl využít přímého poštovního spojení mezi USA a Kubou, které Washington povolil tento týden. Dopis podepsaný jeho jménem si tři dny před historickou návštěvou americké hlavy státu na komunisty ovládaném ostrově přečetla kubánská důchodkyně, která jej předtím pozvala k sobě na návštěvu. Odpověděl jí, že možná přijde.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Šestasedmdesátiletá Kubánka zve amerického prezidenta na kávu.

Článek

Šestasedmdesátiletá Ileana Yarzaová patří k té části obyvatel jedenáctimiliónové Kuby, která vidí v Obamově snaze o sblížení obou států šanci pro budoucnost karibského ostrova. Když se v únoru dozvěděla, že poprvé v jejím životě zavítá úřadující americký prezident do Havany, pozvala jej dopisem na "šálek kubánské kávy".

"Není moc Kubánců, kteří tolik jako já touží po setkání s Vámi," uvedla v dopise, který ještě před měsícem musel jít zdlouhavou oklikou přes třetí zemi. Přímé poštovní spojení mezi USA a Kubou bylo totiž zrušeno před půlstoletím v době vyhrocených sporů, a proto pošta chodila přes Kanadu či Mexiko.

Foto: ČTK/AP

Ileana Yarzaová ukazuje dopis, který dostala od Baracka Obamy.

Obamova odpověď došla promptně, neboť byla v první várce obnovené přímé pošty. Prezident prý doufá, že si na šálek kávy chvilku najde. "Jsem příjemně překvapena," řekla agentuře AP kubánská důchodkyně o prezidentově odpovědi.

Foto: The White House/Pete Souza/Handout via Reuters , Reuters

Prezident Obama podepisuje dopis na Kubu.

Obama bude na Kubě od neděle do úterý a hodlá se tam sejít jak s vůdcem Raúlem Castrem, tak s opozičními aktivisty.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám