Hlavní obsah

K rozšíření epidemie viru zika zřejmě přispěla liknavost brazilské vlády

– Brasília

K masivnímu rozšíření epidemie nebezpečného viru zika přispěla neschopnost brazilského kabinetu. Federální úřady totiž v prvních týdnech šíření infekce nezajistily distribuci kriticky potřebných insekticidů, léků, peněz ani lékařského personálu do prvotních ohnisek nákazy. Upozornila na to v pátek agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se rodí více dětí s mikrocefaliíVideo: Reuters

 
Článek

„Za devatenáct let, po které se věnuji environmentální kontrole, jsem nikdy nezažila takový zmatek. Pykáme za podcenění nepřítele,“ tvrdí Rossandra Oliveirová, jejíž úřad má zvládání podobných situací ve druhém nejlidnatějším brazilském městě Campina Grande na starosti.

Vláda nechala v květnu minulého roku, kdy epidemie nastupovala, Oliveirovou a 169 členů jejího týmu na holičkách.

Insekticidy, tedy jediné, co mohlo šíření nemoci přenášené komáry zastavit, prostě došly. A dodávka dalších zásob byla v nedohlednu. Nezbývalo tak než šíření epidemie sledovat a informovat o něm.

A podobné to bylo po celé zemi. Nedostatek larvicidu hubícího larvy komárů hlásila města hned v několika státech na severovýchodě Brazílie, které reportéři AP navštívili.

Lékařský personál v nemocnicích navíc nebyl na množící se případy zakrnění hlavy novorozenců dětí připraven, a tak zaostávala i následná péče.

Jako omluva pro systémové selhání brazilských úřadů se nabízí fakt, že brazilské hospodářství momentálně prochází nejhlubší krizí od ekonomické recese z třicátých let minulého století. To je ale podle expertů jen jedna z příčin. Na vině je také enormní korupce, která prorůstá napříč veřejným sektorem, a chronické podfinancování systému veřejného zdravotnictví.

Pokud léky došly, tak jen na chvíli, brání se ministr

Brazilský ministr zdravotnictví Marcel Castro ale problém bagatelizuje. „Pokud tam byl výpadek dodávek (léků), což nemůžu potvrdit ani vyvrátit, tak byl jen krátkodobý a nemohl ovlivnit celkový vývoj epidemie,“ řekl.

Dokumenty, které má k dispozici agentura AP i samotní zdravotníci, ale hovoří jinak. Léků i prostředků na hubení komářích larev se v období od loňského října do loňského srpna do listopadu nedostávalo. V nemocnicích už přitom v té době ležely ženy, které mohly - aniž by to věděly - fatálně infikovat své ještě nenarozené děti.

Rodící se skandál by mohl vážně uškodit brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové, pod níž se vinou korupčních skandálů již teď vážně kýve židle. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kuba oznámila přenos viru zika

Kuba oznámila první případ přenosu viru zika přímo na ostrově. Dosud byla jedním z posledních států na západní polokouli, kterému se šíření uvnitř země...

Výběr článků

Načítám