Hlavní obsah

Trumpovo vítězství je mezi největšími ekonomickými hrozbami světa

Případné vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách je mezi největšími světovými ekonomickými riziky, uvedli analytici britské EIU (Economist Intelligence Unit). Ohrozilo by světovou ekonomiku a zvýšilo by politická i bezpečnostní rizika v USA. Aktuální rizika podle EIU zveřejnila BBC, největším je tvrdý pád čínské ekonomiky. Další expert varoval, že by americké akcie po výhře Trumpa značně oslabily.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Donald Trump hovoří v Palm Beach na Floridě.

Článek

EIU přidělila Trumpově výhře na 25 bodové stupnici rizik 12 bodů, tedy stejně jako nebezpečí, že by světovou ekonomiku destabilizoval globální džihád.

Rozhodnutí Velké Británie opustit EU jich má devět.

Větším nebezpečím než vítězství Trumpa by byl jen tvrdý pád čínské ekonomiky, riziko, že by ruská intervence v Sýrii a na Ukrajině mohla přerůst v novou studenou válku, nebezpečí kulminující měnové nestability na rozvíjejících se trzích, která by vedla k pádu korporátních dluhopisů, počátek rozpadu EU způsobený vnějšími i vnitřními tlaky a odchod Řecka z eurozóny, který by vyústil v její rozpad.

Hrozí obchodní válka

EIU upozorňuje, že Trump zatím zveřejnil jen málo o tom, jakou by chtěl dělat politiku, ale má ji neustále tendenci revidovat. Analytici varovali před některými nebezpečnými rysy Trumpovy politiky: „Projevuje mimořádné nepřátelství vůči svobodnému obchodu, zejména k NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu), a opakovaně obvinil Čínu, že manipuluje s měnou.“

Zmínili silné výrazy proti Mexiku a Číně, jež „by mohly přerůst v obchodní válku. Trump kvůli ilegální imigraci z Mexika zvažoval vystavět na hranicích velkou zeď, kterou by mělo platit Mexiko.

„Jeho militaristické tendence na Blízkém východě a zákaz vstupu do USA pro všechny muslimy by posílily schopnost džihádistických skupin nabírat rekruty, což by vedlo k nárůstu rizika v regionu i mimo něj,“ uvedla dále EIU. BBC zmínila, že Trump také hájil zabíjení rodin teroristů a invazi do Sýrie s cílem zlikvidovat Islámský stát.

Trump může oslabit americké akcie

Podobné obavy dali najevo i mnozí další Trumpovi kritici, analytik společnosti Wedbush Ian Winer varuje, že v případě jeho zvolení by poměr mezi tržní cenou akcie a ziskem na akcii (P/E) u firem z indexu S 500 klesl ze současných 22 na 11.

Winer se zabýval dopadem Trumpova návrhu snížit daně velkým firmám a Američanům s nejvyššími příjmy. To by snížilo příjmy státu v průběhu deseti let o deset biliónů dolarů. Republikánský kandidát přitom slíbil zvýšit výdaje na armádu a posílit infrastrukturu, což by vedlo k prohloubení rozpočtového deficitu.

Slibovaná masová deportace ilegálních imigrantů by byla nejen drahá, ale omezila by nabídku pracovní síly.

Nakonec se analytik zabýval návrhem na uvalení cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí. Takový plán by podle něj vedl ke zdražování, což by dolehlo na chudší Američany.

Trump asi nevyhraje

Trump, který míří k zisku nominace do prezidentských voleb za republikány, už varoval, že jeho příznivci by se začali bouřit, pokud by primárky vyhrál a nominace by mu byla odepřena.

EIU však nepovažuje za pravděpodobné, že by se Trump stal prezidentem, neočekává, že by porazil Hillary Clintonovou. A i kdyby vyhrál, čelil by silné opozici.

Podle EIU by Trump stejně mnoho ze svých plánů nemohl realizovat: „Kvůli nepřátelství k Trumpovi v republikánských řadách a nutně silné demokratické opozici by bylo hodně z jeho radikální politiky v Kongresu zablokováno.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám