Hlavní obsah

Kostarické rodině v Kanadě zamítli trvalý pobyt, syn má Downův syndrom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadské imigrační úřady zamítly žádost o trvalý pobyt pro rodinu kostarického akademika, který v zemi tři roky žije. Podle otce rodiny Felipa Montoyi Kanaďané trvalý pobyt neudělili, protože jeho syn trpí Downovým syndromem, takže by mohl být finanční zátěží pro daňové poplatníky. Uvedla to v úterý kanadská verze serveru Huffington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Montoya dostal před třemi lety nabídku zaměstnání na Yorské univerzitě v Ontariu. Do Kanady se s ním přistěhovala i jeho žena se dvěma dětmi.

O trvalý pobyt požádal krátce poté, ale řízení se vleklo. Montoya stanici CBC řekl, že to bylo „hlavně kvůli synově Downovu syndromu“. Syn byl prý opakovaně dodatečně vyšetřován lékaři.

Úřady to nekomentovaly, nicméně zákon skutečně umožňuje v podobných případech pobyt neudělit. „Cizí státní příslušník je nepřijatelný ze zdravotních důvodů, pokud se u jeho zdravotního stavu dá rozumně očekávat, že nadměrně zatíží zdravotnické a sociální služby,“ píše se v něm. Kanadská vláda podle Huffington Post považuje za nadměrné roční náklady částku přesahující 6387 dolarů (zhruba 117 000 korun).

Podle Montoyi je rozhodnutí kanadských úřadů diskriminační. „Jediné, čím se můj syn liší, je jeho genetická porucha,“ prohlásil a dodal, že dodatečnou zátěží pro daňového poplatníka se mohou stejně tak stát lidé, kteří v budoucnu přijdou o práci anebo vážně onemocní.

Montoya se v létě s rodinou vrací do Kostariky, na rozdíl od francouzské rodiny, jejíž případ vzbudil rozruch v médiích před pěti lety. Tehdy se úřady v Quebeku také rozhodly, že rodině, jejíž osmiletý syn trpěl mozkovou obrnou, pobyt neudělí. Nakonec se do případu vložila vláda a rodina směla v Kanadě zůstat.

Downův syndrom je genetické onemocnění spojené s poruchou 21. chromozomu. Lidé se syndromem trpí tělesnými vývojovými vadami, typickými znaky jsou zploštělá tvář, šikmé oči, kulatá hlava, silnější krk. U lidí s tímto onemocněním existuje vyšší pravděpodobnost výskytu nemocí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám