Hlavní obsah

Ve 160 městech Brazílie protestovaly proti prezidentce tři milióny lidí

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Demonstrace za odstoupení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové se v neděli konaly ve 200 městech a zúčastnilo se jich na tři miliony lidí. S odvoláním na konečné vyhodnocení protestů to uvedla brazilská policie. První odhady hovořily o asi milionu demonstrantů ve 160 městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti brazilské prezidentce v Sao PauluVideo: Reuters

 
Článek

Rozsah demonstrací podle komentářů zahraničních médií zvýšil tlak na prezidentku, pro kterou bude obtížné udržet se u moci. Kritici Rousseffové chtějí, aby odstoupila kvůli politické krizi, kterou prohloubil rozsáhlý korupční skandál.

Brazílie navíc čelí nejhorší ekonomické recesi za 25 let. Prezidentka již dříve uvedla, že se obává střetů mezi svými příznivci a odpůrci. Demonstrace ale zatím probíhají v klidu, o žádných závažnějších incidentech média neinformují.

V hlavním městě Brasílii se například sešlo kolem 100 000 odpůrců prezidentky. Z Ria de Janeiro hlásili organizátoři účast až 200 000 Brazilců. Rozsahem největší akce byla v Sao Paulu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

"Situace je nezvladatelná. Prezidentka má v ruce málo karet," řekl agentuře AP místní politolog Francisco Fonseca.

Prezidentka čelí ústavní žalobě, tedy procesu takzvaného impeachmentu, vyvolané opozicí kvůli tomu, že údajně na svou kampaň použila nelegální peníze z úplatků od společnosti Petrobras. Organizátoři protestů, svolávaných především přes sociální sítě, nicméně zdůraznili, že dnešní demonstrace nejsou spojeny s žádnou politickou stranou.

Organizátoři již předem dali najevo, že očekávají velkou účast. Odhadli to na základě předchozích demonstrací. "Lidé trpí. Ceny každý měsíc stoupají," řekl agentuře AP jeden z demonstrantů, kteří mířili do ulic Ria de Janiero. "Kdyby byla Brazílie soukromá společnost, měla by Dilma (Rousseffová) už dávno padáka," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám