Hlavní obsah

Bloomberg do boje o Bílý dům nejde, pomohl by Trumpovi nebo Cruzovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg nezasáhne do boje o Bílý dům. Původně uvažoval, že by se do prezidentských voleb zapojil jako nezávislý kandidát. Teď uvedl, že je jasné, že by nemohl vyhrát. Svou kandidaturou by prý riskoval, že usnadní výhru republikánovi Donaldu Trumpovi nebo Tedu Cruzovi.

Foto: ČTK/AP

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg

Článek

„Věřím, že bych vyhrál v několika rozličných státech,“ uvedl Bloomberg v editorialu na stránkách Bloomberg View, který nazval „Riziko, které nepodstoupím“. Ani vítězství, v něž věří, by mu však podle jeho prognóz ke zvolení prezidentem nestačily.

„Když se podívám na data, je mi jasné, že kdybych vstoupil do boje, nevyhrál bych,“ prohlásil. Dodal, že by zřejmě jen zvýšil šance republikánského kandidáta.

„Podle toho, jak to teď vypadá, a s republikány v obou komorách Kongresu, je slušná šance, že by moje kandidatura vedla ke zvolení Donalda Trumpa nebo senátora Teda Cruze. Toto riziko nemohu s čistým svědomím podstoupit“.

Z prohlášení 74letého miliardáře, který byl v minulosti demokratem, načež přešel k republikánům, ale následně se zase vrátil do řad demokratů, plyne, že se nechce postavit Hillary Clintonové, protože věří, že má šanci získat nominaci a ve volbách porazit některého z vedoucích republikánů.

Zjevně ji také považuje za přijatelnější než Trumpa a Cruze a nechce jí ubírat hlasy.

„Demagog Trump”

Bloomberg sice přiznává, že se přátelí i s Trumpem, ale ten podle něj společnost rozděluje. O realitním magnátovi také prohlásil, že vede „tu nejdemagogičtější prezidentskou kampaň, a pase se na předsudcích a obavách lidí“.

Bloomberg se dal dříve slyšet, že pokud by republikáni nominovali Trumpa a demokraté Clintonovou, mohl by kandidovat také proto, že žádný z kandidátů se mu nezamlouvá jako budoucí hlava USA.

Související témata:

Foto: Shaun Best , Reuters

Micheal Bloomberg slaví vítězství ve volbách do úřadu newyorského starosty.

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Uvedl, že je připraven dát na kampaň závratnou miliardu dolarů (24 miliard korun). Podle průzkumu agentury Reuters a agentury Ipsos by však Bloomberga jakožto centristického kandidáta volilo jen 12 procent lidí. Dalších 41 procent by volilo Clintonovou, Trumpa 31 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám