Hlavní obsah

Policie zkoumá zakrvácený nůž, který se údajně našel v domě O. J. Simpsona

Aktualizováno

Losangeleská policie začala zkoumat nůž se stopami krve, který byl údajně nalezen v domě známého bývalého amerického fotbalisty O. J. Simpsona. Ten byl v roce 1994 zadržen kvůli podezření z vraždy exmanželky a jejího přítele. Vražedná zbraň se tehdy nenašla. Simpson byl sice osvobozen, ale později skončil za mřížemi v jiném případě.

Foto: Pool, Reuters

O. J. Simpson na fotografii z roku 2013

Článek

Nůž byl podle listu The Guardian nalezen v Simpsonově domě jedním z dělníků už v roce 1998 a předán bývalému policistovi, který je nyní v důchodu. Tehdy pracoval v soukromé ochrance ve filmovém štábu. Letos v lednu nůž předal policii. Kapitán losangeleského oddělení Andrew Neiman novinářům řekl, že zatím proti expolicistovi žádné stíhání nechystají, i když on sám by předpokládal, že jako muž zákona si měl být vědom důležitosti nálezu a důkaz předat nadřízeným.

Nález údajné vražedné zbraně, který Guardian s odkazem na bulvární server TMZ popisuje jako kapesní nůž, je velmi významný, protože Simpson byl tehdy v případu dvojnásobné vraždy osvobozen právě kvůli nedostatku důkazů. I když by se však podle Neimana ukázalo, že nejde o podvrh a nůž je skutečně vražednou zbraní, stejně by Simpson znovu souzen nebyl. Porušil by se totiž princip, podle něhož nemůže být táž osoba vyšetřována a souzena dvakrát ze stejného činu.

Foto: Reuters, Reuters

Bývalý Simpsonův dům v kalifornském Brentwoodu (na fotografii z roku 1994), kde měl býz nůž nalezen.

Příští rok by se mohl dostat ven

Soud s O. J. Simpsonem v roce 1995 se stal národní senzací i kvůli tomu, že se vůči afroamerickému hráči zvedla vlna rasistických předsudků. Jeho obhájci následně přesvědčili porotu, že případ je rasisticky zmanipulován. Podle odhadů závěrečný verdikt soudu, kdy byl Simpson osvobozen, sledovalo 100 miliónů lidí.

Foto: Fred Prouser, Reuters

O.J. Simpson s manželkou Nicole na fotografii z roku 1994

V současnosti si bývalý slavný hráč amerického fotbalu odpykává 33letý trest ve vězení kvůli ozbrojené loupeži v Las Vegas v roce 2007. O šest let později mu bylo zajištěno podmínečné propuštění a na svobodu by se mohl dostat už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám