Hlavní obsah

Pětina republikánů změnila názor na poslední chvíli

Washington

Výsledky úterních republikánských primárek podle CNN ukazují, že pětina voličů změnila názor během posledních dní. Ukazují to značné rozdíly mezi předvolebními průzkumy, anketami a výsledky. Donald Trump nakonec uspěl víc, než se předpovídalo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Voliči čekají ve frontě v primárkách ve Virginii.

Článek

Na poslední chvíli se podle CNN rozhodovali především v Alabamě, Georgii, Massachusetts, v Oklahomě a ve Vermontu. Ve Vermontu Trump čelil překvapivě silnému tlaku Johna Kasiche, který získal velkou podporu mezi tzv. nezávislými voliči, tedy voliči, kteří nejsou spjati s jednou ze stran. Voliči obou říkali, že hledají kandidáta, který by přinesl změnu.

Značný počet republikánských voličů se cítil zrazen svou stranou, cítilo to tak šest z deseti voličů v Georgii a v Alabamě a asi polovina ve Virgínii. Nespokojenost byla větší na jihu, kde republikánským voličům také více vadí stávající vláda, na severu jsou s ní nespokojeni, ale nejsou znepokojeni.

Neférová kampaň

I podle listu The Washington Post nakonec měli mezi voliči převahu odpůrci stávajícího republikánského establishmentu, i když si republikáni v Texasu, Georgii a ve Virgínii často stěžovali na Donalda Trumpa, uváděli, že jeho kampaň je nejméně férová. Podle více než dvaceti procent voličů ve všech státech ale nefér kampaň vede i Ted Cruz.

The Washington Post uvedl, že pětidenní negativní kampaň nepřinesla úspěchy, odpůrci Trumpa utrpěli porážku a jejich řady jsou rozvráceny. Marco Rubio, považovaný za budoucnost republikánů, uspěl jen na volebních shromážděních v Minnesotě. V polovině států skončil až třetí.

Donald Trump přitom čelil stále silnějšímu tlaku, v rámci kterého se připomínají jeho neúspěšné obchodní projekty Trump Vodka a Trump Mortgage, a hlavně to, že v televizním rozhovoru odpověděl vyhýbavě na dotaz, zda se distancuje od podpory, kterou mu vyjádřil čelný představitel Ku-klux-klanu.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Donald Trump

Cruz, který se ještě před superúterým snažil získat co nejvíce voličů, dokonce varoval, že 65 procent republikánů nevěří, že by mohl Trump porazit Clintonovou. Myslí si to i sám Cruz, neboť podle něj proti Trumpovi mluví skutečnost, že sám Clintonovou dříve oceňoval a přispíval do její nadace. Ani to ale nevedlo dost voličů, aby dali Cruzovi přednost před realitním magnátem. Sice vyhrál podle očekávání v Texasu a také v Oklahomě a těsně na Aljašce, superúterý se ale nestalo dnem zvratu, jak tvrdil.[celá zpráva]

Výsledky jsou podle listu The Washington post ranou pro partajní establishment, protože jediným Trumpovým konkurentem, a to ještě slabým, zůstává konzervativec Cruz, který nikdy neměl velkou podporu ve Washingtonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám