Hlavní obsah

Pět mexických států má pohotovost kvůli ukradenému radioaktivnímu materiálu

– Ciudad de México

V pěti mexických federálních státech byla v pondělí vyhlášena pohotovost kvůli krádeži kamiónu převážejícího radioaktivní iridium 192. Materiál ukradli neznámí zloději ve státě Querétaro ve střední části země, oznámilo mexické ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Civilní ochrana vyhlásila pohotovost také ve čtyřech sousedních státech Hidalgo, Guanajuato, San Luis Potosí a Michoacán.

Ministerstvo vnitra varovalo, že materiál z nákladního prostoru ukradeného vozu může být lidem, kteří s ním přijdou do styku, nebezpečný. Mohl by způsobit i trvalé následky, pokud s ním bude někdo neznalý nakládat déle než několik minut.

Iridium 192 bylo určeno pro průmyslové využití v radiografii. Používá se při rentgenování a radioterapeutickém ozařování. Může způsobit popáleniny a nemoc z ozáření, upozornila agentura AFP.

Podobné případy krádeže radioaktivního materiálu řešila mexická policie v uplynulých třech letech už čtyřikrát, naposledy loni v dubnu. Také tehdy se jednalo o iridium 192. Zloději většinou nevědí, že kradou nebezpečnou látku.

Materiál se dosud vždy podařilo najít, protože se ho zloději zbavili – zřejmě poté, co se dozvěděli, že je radioaktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám