Hlavní obsah

Trump citoval výrok přisuzovaný italskému fašistickému diktátorovi Mussolinimu

– Washington

Magnát Donald Trump, který je favoritem v boji o republikánskou nominaci na prezidenta USA, na sebe opět upozornil, když v neděli na svém twitterovém účtu zveřejnil výrok, jehož autorství se připisuje někdejšímu italskému diktátorovi Benitu Mussolinimu. Televizi NBC poté vysvětlil, že „chce být spojován se zajímavými výroky”.

Foto: Karen Pulfer Focht, Reuters

Uchazeč o republikánskou nominaci na kandidaturu na prezidenta USA Donald Trump

Článek

"Je lepší žít jeden den jako lev, než sto let jako ovce," uvedl na svém účtu Trump. Popřel ale, že by chtěl být spojován přímo s fašistickým diktátorem. Chtěl ale vzbudit pozornost, což se mu v médiích hned podařilo.

Trump také dodal, že je jedno, kdo je původcem nějakého výroku, pokud je sám o sobě "dobrý a zajímavý".

Trumpovo popření spojení přímo s italským fašistickým vůdcem je ale chatrné, neboť twitterový účet, z něhož zmíněný citát takzvaně retweetnul, se jmenuje @ilduce2016. Odkazuje tedy k Mussoliniho oficiálnímu titulu v době diktatury „capo del governo e duce del fascismo” (šéf vlády a vůdce fašismu), který se zkracoval na „il duce” (vůdce). Podle kritiků je to tedy podobné, jako kdyby retweetnul citát z účtu nazvaného @derFührer2016.

Mexičtí exprezidenti ho přirovnali k Hitlerovi

Čirou náhodou v pátek a v sobotu přirovnali Trumpa někdejšímu nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi dva bývalí mexičtí prezidenti. Felipe Calderón, který stál v čele Mexika v letech 2006 až 2012, v sobotu novinářům řekl, že Trumpova "politická rétorika je rasistická a probouzí vzpomínky na Hitlera".

"Připomíná mi Hitlera," řekl v pátečním interview na stanici CNN také Calderónův předchůdce, exprezident Vicente Fox.

Trump se proti Mexiku a zejména migrantům z této země v USA ostře vyhraňuje a slibuje, že mezi oběma státy zesílí hraniční bariéru, aby příliv dalších přistěhovalců zastavil.

Anketa

Měli by se podle vás lidé řídit výrokem "Je lepší žít jeden den jako lev, než sto let jako ovce"?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 1547 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám