Hlavní obsah

Trump vyhrál primárky v Jižní Karolíně, Clintonová v Nevadě

Aktualizováno

Realitní magnát Donald Trump zvítězil v sobotních republikánských primárkách v Jižní Karolíně. Po sečtení 99 procent okrsků vedl se ziskem 32,5 procenta hlasů. V demokratickém táboře se vítězem primárek v Nevadě stala Hillary Clintonová. Po sečtení 90 procent okrsků získala Clintonová ve třetí bitvě o nominaci do amerických prezidentských voleb 52 procent hlasů, její soupeř Bernie Sanders 47,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump byl favoritem primárek v Jižní Karolíně a podle odhadů televizí Fox News, ABC a NBC tyto předpoklady potvrdil. Sčítání hlasů začalo ihned po uzavření volebních místností jednu hodinu po půlnoci SEČ.

Pro Trumpa je to již druhé vítězství v primárkách; to první si připsal ve státě New Hampshire. Pouze v Iowě skončil druhý za Cruzem. Komentáře sobotních amerických deníků se shodovaly, že pokud Trump získá v Jižní Karolíně výrazné vítězství, bude vnímán jako favorit celého nominačního klání.

Druhé místo v souboji republikánů o nominaci pro americké prezidentské volby obsadí ve státě Jižní Karolína  floridský senátor Marco Rubio (22,5 procenta hlasů) a třetí patří texaskému senátorovi Tedu Cruzovi (22,3 procenta hlasů), informovala agentura AP.

Výsledky republikánských primárek v Jižní Karolíně po sečtení 100 procent okrsků
Jméno kandidátaProcenta hlasů
Donald Trump32,5
Mark Rubio22,5
Ted Cruz22,3
Jeb Bush7,8
John Kasich7,6
Ben Carson7,2

Zatímco republikáni rozhodovali v sobotu v Jižní Karolíně, na opačném konci země v Nevadě vybírali svého favorita na volebních shromážděních demokraté. Vítězkou tohoto klání se stala Hillary Clintonová. Její úspěch v Nevadě průzkumy předpovídaly, ale těsná výhra ve státě, kde se před časem předpovídalo její dvouciferné vítězství, naznačuje, že demokratické nominační klání bude dlouhé a náročné, uvedla agentura Reuters.

Foto: David Becker, Reuters

Hillary Clintonová

Nevada je stát s velkým zastoupením menšin, na něž Clintonová spoléhala. Sanders ale dokázal svým ziskem hlasů vyvrátit argument Clintonové, že má podporu pouze ve státech s převládající bělošskou populací, konstatovala agentura Reuters.

Výsledky demokratických primárek v Nevadě po sečtení 96 procent okrsků
Jméno kandidátaProcenta hlasů
Hillary Clintonová52,7
Bernie Sanders47,2

Agentura AFP uvedla, že podle průzkumů u delegátů po odevzdání hlasů podpořilo 53 procent hispánských voličů Sanderse a jen 45 procent Clintonovou. Čtyřiasedmdesátiletý Sanders také potvrdil, že boduje mezi mladými - 72 procent voličů pod 45 let dalo hlas právě jemu. První nominační předkolo prezidentských voleb ve státě New Hampshire vyhrál u demokratů Sanders a v Iowě byl jen těsně druhý.

Republikánský kandidát Jeb Bush boj o Bílý dům vzdal. Bushovi se nedařilo v New Hampshiru ani v Iowě a úspěšný nebyl také v Jižní Karolíně, kde skončil na čtvrtém místě. Jižní Karolína byla jednou z posledních šancí syna a bratra bývalých amerických prezidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám