Hlavní obsah

Zika může způsobovat také paralýzu nervové soustavy u dospělých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Lékaři mají podezření, že virus zika, který se v posledních týdnech rozšířil do více než 30 zemí světa, nezpůsobuje jen mikrocefalii u dětí, ale také Guillain-Barrého syndrom, který zasahuje nervovou soustavu dospělých, způsobuje paralýzu a může vést k smrti. Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že se tato podezření definitivně potvrdí, anebo budou vyvrácena, do několika týdnů.

Foto: ČTK/AP

Kolumbijská pacientka s Guillain-Barrého syndromem

Článek

„V místech, kde se ve zvýšené míře vyskytuje zika, bylo rovněž pozorováno rozšíření Guillain-Barrého syndrom. Přímá souvislost ještě musí být prokázána, ale časová a místní spojitost se zdá být jasná. Máme ještě pár týdnů, než si budeme jisti, ale spojitost mezi zikou a Guillain-Barrého syndromem je vysoce pravděpodobná,“ prohlásila závěrem minulého týdne na konferenci v Ženevě zástupkyně WHO Marie-Paule Kienyová.

Zdravotníci se rovněž obávají, že zika způsobuje mikrocefalii, tedy onemocnění způsobující nedostatečný vývin mozku a často i celé hlavy u lidských plodů.

Virus zika přenášejí komáři druhu Aedes aegypti. Vyvolává několikadenní horečky, nemoc má ale ve většině případů mírný průběh. Podle WHO se dá očekávat nasazení vakcíny proti viru možná za rok a půl. Vědci zvažují různé odpovědi na nákazu včetně nasazení geneticky modifikovaných komárů, kteří by způsobili, že by se druh už nemohl rozmnožovat. Diskutabilní návrh ale vyvolává spory a pro jeho přijetí zřejmě neexistuje ani politická vůle.

Guillain-Barrého syndrom (GBS) je vzácné, ale o to závažnější onemocnění postihující nervy, které řídí smysly a pohyby těla. O něco častější je výskyt u mužů než u žen.
Způsobuje stav, kdy vlastní imunitní systém začne útočit na tyto specifické nervy a ty se posléze zanítí.
Přesná příčina vzniku GBS není zatím známa, u více než 60 procent nemocných se nemoc rozšířila poté, kdy došlo v těle k virové nebo bakteriální infekci. Příznaky (ztráta pohyblivosti) se většinou objeví v rozmezí jednoho až tří týdnů po této infekci.
Prvotní náznaky ztráty pohyblivosti začínají u prstů rukou a nohou, později se rozšiřují do paží a lýtek. Mezi prvotní patří bolest, brnění, necitlivost a následně vzestupná svalová slabost a problémy s koordinací a porucha rovnováhy.
Celková slabost postihuje obě strany těla a v průběhu několika málo dní se výrazně zhoršuje.
Zhruba 80 % všech pacientů se při včasné léčbě během několika týdnů či měsíců zcela uzdraví, aniž by měli jakákoli trvalá poškození, např. nervů.
Zdroj: National Health Service

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám