Hlavní obsah

Zemřel vlivný člen Nejvyššího soudu USA, Obamu i republikány čeká boj o nástupce

Vlivný člen Nejvyššího soudu Spojených států Antonin Scalia, známý svými konzervativními názory, zemřel na ranči na západě Texasu, sloužícím jako luxusní rekreační středisko. Podle tiskových agentur lze nyní očekávat velkou politickou bitvu mezi prezidentem Barackem Obamou a republikány ovládaným Senátem o to, kdo Scaliu nahradí jen několik měsíců před prezidentskými volbami. Prezident jmenuje členy Nejvyššího soudu, avšak ty ještě musí schválit Senát.

Foto: Chris Greenberg, ČTK/AP

Antonin Scalia na archivním snímku

Článek

Republikáni požadují, že nového soudce jmenoval až příští prezident. Naopak vůdce demokratické menšiny v Senátu Harry Reid prohlásil, že stávající prezident může a měl by okamžitě odeslat do Senátu svůj návrh na nového soudce.

Sám Obama, který je právě na návštěvě Kalifornie, v krátkém prohlášení před novináři uvedl, že hodlá splnit svou ústavní povinnost a jmenovat na uvolněné místo nového člena nejvyššího soudu. Nijak nenaznačil, koho vybere, jen řekl, že tak učiní v pravý čas.

Avšak republikáni v Senátu podle stanice BBC udělají vše, co je v jejich silách, aby prezidentovi, kterému zbývá méně než 11 měsíců do konce mandátu, zabránili jmenovat Scaliova nástupce v nejvyšším soudu, ostře rozděleném na konzervativce a liberály.

Scaliu jmenoval ještě Reagan

Republikáni mohou zpožďovat potvrzení nového soudce v naději, že jejich kandidát vyhraje prezidentské volby v listopadu. Ale pokud Obama úspěšně prosadí Scaliova nástupce ještě před lednovým odchodem z Bílého domu, mohlo by to vést - poprvé za několik desetiletí - k příklonu soudu doleva, poznamenala agentura Reuters.

Scaliu jmenoval členem nejvyššího soudu ještě prezident Ronald Reagan v roce 1986. Soudce proslul doslovnou interpretací ústavy, konzervativními názory, dávanými hlasitě najevo, smyslem pro humor i divadelní atmosférou v soudní síni. Scalia se jako katolík italského původu stavěl proti interrupcím a homosexuálním sňatkům i proti pozitivní diskriminaci. Byl přívržencem trestu smrti i práva na držení zbraní. Agentura AP jej označila za "nejvíce provokativního" člena nejvyššího soudu, který využíval svůj bystrý intelekt a misionářský zápal k tomu, aby soud posunul co nejvíce doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám