Hlavní obsah

Boj o Bílý dům vzdává první těžká váha Christie, končí i Fiorinaová

– Washington

Guvernér státu New Jersey Chris Christie se rozhodl vzdát souboj o republikánskou prezidentskou nominaci po neúspěšných úterních primárkách v New Hampshire. Uvedl to na svém facebookovém účtu. Z republikánského klání odstoupila rovněž jediná žena v dosavadní osmičce kandidátů Carly Fiorinaová.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Republikánský guvernér New Jersey Chris Christie

Článek

Christie se sešel se členy svého týmu a klíčovými přispěvateli své kampaně, aby zhodnotili úterní neúspěch. Na facebooku později uvedl, že o úřad prezidenta usiloval "s poselstvím, že vláda musí zase pracovat pro lid a ne lid pro vládu". "Klání opouštím bez kousku lítosti," dodal.

Třiapadesátiletý politik skončil v hlasování republikánských voličů v New Hampshire s 7,4 procenty až šestý s velkým odstupem nejen na vítěze Donalda Trumpa, ale i na kandidáty, s nimiž se v tomto státě hodlal utkat o podporu hlavního stranického proudu - Johna Kasicha, Jeba Bushe a Marca Rubia. Právě neúspěch ve státě, kde do kampaně investoval značné prostředky a kde hodlal zlomit nepříznivé výsledky z průzkumů, podle zpravodajské televize CNN přiměl Christieho k definitivnímu rozhodnutí.

Christie na sebe v sobotní debatě předcházející primárkám strhl pozornost opakovanými útoky na Rubia - ten tlak neustál a v New Hampshire zůstal jeho výsledek za očekáváním. Samotnému guvernérovi to však nepomohlo, když podle analytiků hlasy umírněných voličů získal především Kasich, kterého volilo 16 procent lidí.

Nevolitelní

Christie je mnohými Američany považován za nevolitelného kvůli aféře s řízeným vytvářením dopravní zácpy na mostě v New Jersey, kterým se v roce 2013 chtěl podle nepotvrzených informací pomstít starostovi města Fort Lee za to, že ho nepodpořil při volbě guvernéra. Christie při vyšetřování skandálu tvrdil, že o ničem nevěděl, a propustil několik svých spolupracovníků.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Carly Fiorinaová

Fiorinaová, která v New Hampshire skončila na předposledním sedmém místě s přibližně čtyřmi procenty hlasů, své rozhodnutí oznámila rovněž na facebookovém účtu. Někdejší šéfka počítačové firmy Hewlett-Packard neměla podle průzkumů velké šance ohrozit viditelnější konkurenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám