Hlavní obsah

Virus zika našli ve slinách i v moči. Británie plánuje desinfekci letadel

Aktualizováno

Živé viry zika našli brazilští lékaři ve slinách i moči nakažených, uvedla v pátek BBC s odvoláním brazilské vládní zdravotnické instituce. Hlavním přenašečem ale nadále zůstávají komáři rodu Aedes. Brazílie vyzvala těhotné ženy, aby byl opatrné při líbání.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Dítě s mikrocefalií narozené v brazilském Recife

Článek

Stopy viru zika v tělních tekutinách byly zjištěny i při předchozí epidemii ve Francouzské Polynésii v letech 2013 a 2014, kdy byly ve slinách zjištěny stopy RNA viru. Byly tam dokonce častější než v krvi. Nyní ale byly ve slinách objeveny živé viry.

Paulo Gadelha, které stojí v čele institutu ministerstva zdravotnictví Fiocru nyní uvedl: „Ve slinách a v moči byla zjištěna přítomnost aktivního viru. To ale neznamená možnost přenosu slinami nebo močí.“

Virus přenášejí především komáři. Otázka přenosu tělními tekutinami nabyla na významu poté, co americká Střediska pro kontrolu nemocí zjistila dva možné případy přenosu pohlavním stykem.

Opatrně s líbáním,  styk s kondomem 

Brazilské zdravotní úřady v pátek varovaly těhotné ženy, aby si kvůli epidemii viru zika "dvakrát rozmyslely", s kým se líbají.  V Brazílii začal v pátek karneval, jehož součástí karnevalu jsou i alkoholem překypující večírky, během nichž je hlavní zábavou snaha políbit tolik lidí, kolik je jen možné. Američtí zdravotníci apelovali na muže, aby při pohlavním styku s těhotnými partnerkami používali kondom, pokud navštívili zemi, kde je virus rozšířený.

Virolog z nottinghamské university Jonathan Ball ale uklidňoval obavy: „Kvůli tomu, že můžeme detekovat virus v určitých tělních tekutinách, neznamená, že se stanou významným zdrojem přenosu na lidi,“ řekl BBC s tím, že v těchto tělních tekutinách je množství viru mnohem menší.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace Gregory Hartl řekl, že ve skoro sto procentech případů virus přenášejí komáři.

 Jako u malárie

Británie proto v pátek uvedla, že míní u letadel přilétávající z míst, kde je infekce rozšířena, provést desinsekci, uvedl server International Business Times. Sníží to hrozbu, že by cestující mohl štípnout komár na palubě. Stejná opatření se už uplatňují u letů z malarických oblastí.

Británie současně slíbila poskytnout další milión liber na výzkum viru. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že letos mohou být nakaženy virem čtyři milióny lidí. Zatímco u dospělých je průběh virózy lehký, připomíná chřipku, je vysoce pravděpodobné, že virus poškozuje plody těhotných žen, u nichž vzniká mikrocefalie.

Virus byl zatím potvrzen v 26 zemích na americkém kontinentu, nejvíce postižena je Brazílie. Nákaza už byla ohlášena v Irsku, Austrálii a Kanadě, vždy šlo o lidi, kteří přijeli z oblastí epidemie.

Země postižené virem zika by měly těhotným ženám kvůli ohrožení vývoje plodu umožnit bezpečný potrat, vyzval v pátek vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Státy by podle něj měly distribuovat antikoncepční prostředky. Za důležité považuje, aby ženám nebyla upírána lidská práva a aby mohly svobodně rozhodovat o svém těhotenství. Už dříve se uvádělo, že virus zika bude představovat obtížný problém pro církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám