Hlavní obsah

Jsme jedna rodina, prohlásil Obama při návštěvě mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Americký prezident Barack Obama při středeční návštěvě mešity v Baltimoru vyzval k jednotě mezi různými vírami v USA. Odsoudil útoky na muslimy, uvedl list USA Today. Obama navštívil americkou mešitu ve funkci prezidenta vůbec poprvé.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama při návštěvě mešity zdraví věřící

Článek

Obama řekl, že „neomluvitelné politické útoky proti americkým muslimům nemají místo v naší zemi“. Prohlásil, že útok proti jedné víře je útokem proti všem náboženstvím, napsala agentura AFP.

„První věc, kterou bych chtěl říci, jsou dvě slova, která američtí muslimové neslýchají dost často - děkuji vám,“ řekl americký prezident.

Návštěvou mešity chtěl Obama podle dřívějších prohlášení Bílého domu demonstrovat princip svobody vyznání, a to v situaci, kdy v zemi po loňském případu střelby v kalifornském San Bernardinu zesílila protimuslimská rétorika.

Ostře proti muslimům vystupuje například republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump, který mimo jiné navrhl lidem s islámskou vírou zakázat vstup na území USA.

„Vidíme, šikanované děti, vidíme poničené mešity. Takoví nejsme. Jsme jedna americká rodina. A když se nějaká část naší rodiny cítí být separovaná nebo druhořadá, rve to srdce našeho národa,“ prohlásil americký prezident.

Obama, který zdůraznil, že je křesťan, také zmínil, že si o něm často myslí, že je muslim: „Odpůrci amerického prezidenta Thomase Jeffersona, se snažili čeřit vodu, když naznačovali, že je muslim, takže jsem nebyl první.“

Reklama

Výběr článků

Načítám