Hlavní obsah

V USA popravili nejstaršího odsouzence

Jackson

V Georgii popravili ve středu brzo ráno nejstaršího vězně, 72letého Brandona Astora Jonese. Verdikt trest smrti byl vynesen před 36 lety za loupežnou vraždu prodavače, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Brandon Astor Jones

Článek

Poprava se o několik hodin odložila, protože Jonesovi obhájci na poslední chvíli podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Když bylo zamítnuto, dostal muž ve středu ráno smrticí injekci ve věznici v Jacksonu.

Jonesovi obhájci namítali, že odsouzený vždy popíral, že by prodavače zastřelil. Soud podle nich také nevzal v úvahu Jonesovu duševní nemoc a to, že byl v dětství sexuálně zneužíván.

Nevládní Infomační centrum o hrdelních trestech DPIC uvedlo, že Jones měl dva týdny do 73. narozenin a že případ „klade otázky o adekvátnosti uplatňování trestu smrti“.

Za vraždu prodavače Rogera Tacketta při loupeži v roce 1979 byl s Jonesem odsouzen ještě Van Roosevelt Solomon. Ten byl popraven v roce 1985.

První trest smrti byl muži zrušen v roce 1989, protože porotci si vzali s sebou do místnosti, kde rozhodovali o trestu, bibli. To mohlo ovlivnit jejich verdikt. Jones byl znovu odsouzen v roce 1997.

V Georgii popravili od roku 1976 na šedesát lidí a desítky čekají v celách smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám