Hlavní obsah

O vítězství v Iowě rozhodoval v sedmi okrscích hod mincí, jak volbu ovlivnil?

– Washington

Zlí jazykové začali bezprostředně po vyhlášení výsledků demokratických primárek v Iowě mluvit o tom, že o vítězství Hillary Clintonové rozhodl hod mincí. V sedmi okrscích totiž v souladu s volebními regulemi demokratů tato metoda skutečně určila poraženého a vítěze. Jak mohla ovlivnit výsledek?

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Někdejší americká ministryně zahraničí nad svým sokem Berniem Sandersem vyhrála v poměru 49,9 ku 49,6 procenta, tedy o tři desetiny odevzdaných hlasů (zbylé 0,4 % obdržel Martin O’Malley). [celá zpráva]

Přesný údaj o tom, kolikrát se házelo mincí, není k dispozici. O tom, do jaké míry rozhoduje náhoda, však ledacos napovídají výsledky z okrsků, které je hlásí přes internet, nikoliv po telefonu.

Elektronicky vítěze ohlásila více než polovina z 1681 okrsků, přičemž v sedmi z nich rozhodla o demokratickém delegátovi mince.

Foto: ČTK/AP

Bernie Sanders

V šesti ze sedmi případů se rozhazovalo mezi Clintonovou a Sandersem, přičemž pětkrát vyhrála Clintonová, jednou Sanders. V posledním případě mince rozhodovala o mezi Sandersem a třetím kandidátem Martinem O’Malleym, vyhrál Sanders.

Velmi nepravděpodobné, ale přece možné

A právě na základě výše zmíněného začala média spekulovat, zda mohla nebo ještě může o vítězi demokratických primárek a přeneseně pak celé prezidentské volby rozhodnout náhoda.

Bývalý výkonný ředitel demokratické strany v Iowě Norm Sterzenbach, který dohlížel na řádný průběh prezidentských voleb v Iowě v letech 2008 i 2012, něco takového odmítá.

„Mohu s téměř absolutní jistotou říci, že tyhle volby nemohly změnit hody mincí. Aby to mělo nějaký vliv, muselo by se házet opravdu mockrát a pokaždé by musel vyhrát tentýž kandidát. Naše empirická data však prokazují, že se tak nikdy nestalo. Házení mincí není tak časté,” řekl CNN.

Související téma:

BBC ale v této souvislosti připomněla případ, kdy anglický kriketový tým při rozhozu mincí prohrál dvanáctkrát v řadě, čímž naplnil pravděpodobnost 4000 ku 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám