Hlavní obsah

Putin je zkorumpovaný, řekl zástupce americké vlády

– Washington/Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin je zkorumpovaný a americká vláda si toho je vědoma léta. Britské televizi BBC to řekl zástupce amerického ministerstva financí Adam Szubin, který dohlíží na uplatňování ekonomických sankcí vůči Ruské federaci. Kreml se proti tomu ohradil.

Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Vidíme, jak s využitím státního majetku obohacuje své přátele, své blízké spolupracovníky a marginalizuje ty, které jako přátele nevnímá. Ať už jde o energetické bohatství Ruska, nebo o jiné státní kontrakty, Putin jejich prostřednictvím řídí ty, u nichž věří, že mu poslouží, a vylučuje ty, kdo ne. To je podle mě korupce,“ prohlásil Szubin. Jak podotkla BBC, je to první přímé obvinění Putina z korupce ze strany Washingtonu.

Szubin hovořil s tvůrci pořadu Panorama, kteří zkoumají bohatství ruského prezidenta. Zprávu CIA z roku 2007, která hodnotila výši Putinova majetku okolo 40 miliard dolarů (dnes bilión korun), komentovat nechtěl. Potvrdil ale, že Putin nashromáždil velké jmění.

„Údajně bere státní plat okolo 110 000 dolarů ročně (2,75 miliónu korun). To není přesný údaj o jeho bohatství a on má za sebou dlouhý výcvik a praxi v maskování svého skutečného jmění,“ poznamenal Szubin v narážce na to, že Putin byl agentem KGB.

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova jsou to všechno jen smyšlenky. „Není třeba odpovídat na žádnou otázku, protože to je čirá fikce,“ odrazil Peskov dotazy britského štábu.

Jachta od Abramoviče

Samotný Putin vyvracel spekulace o svém bohatství už před šesti lety: „Je to prostě hloupost.“

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reportéři Panoramy nicméně hovořili s několika Rusy, kteří vědí něco o převodu majetku a peněz v okolí Putina. Bývalý šéf státních lodní společnosti Sovkomflot Dmitrij Skarga například prohlásil, že byl u toho, jak zástupce ruského miliardáře a majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče na jaře 2002 předává Putinovi darem 57 metrů dlouhou jachtu Olympia v hodnotě 35 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám