Hlavní obsah

Clintonová v debatě sázela na zkušenost

Des Moines

Hillary Clintonová se v pondělní poslední debatě demokratických prezidentských kandidátů před primárními volbami snažila setřást pochyby, které její hlavní konkurent Bernie Sanders naznačoval ohledně jejího úsudku. V debatě, která měla tentokrát poklidnější podobu neformálního setkání s občany, poukazovala favoritka demokratů na léta svých zkušeností ve vládě.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová během poslední debaty na Drakeově univerzitě v Des Moines v Iowě

Článek

Sanders naproti tomu ve svých vystoupeních na Drakeově univerzitě v metropoli Iowy Des Moines argumentoval tím, že klíčovou vlastností příštího prezidenta musí být vlastní úsudek, nikoli jen zkušenost. Za důkazy selhání úsudku u Clintonové označil například její hlasování pro invazi do Iráku z roku 2002 nebo její dřívější podporu ropovodu Keystone z Kanady, od níž pak loni v kampani couvla. "Zkušenost je důležitá, důležitý je ale také úsudek," řekl.

Clintonová se v reakci na výpady socialisty, který se na ni v posledních týdnech v průzkumech silně dotahuje, odvolala na samého prezidenta Baracka Obamu, který je mezi demokraty stále populární. Poukázala na to, že Obama si ji vybral jako ministryni zahraničí poté, co ji porazil v roce 2008 ve volbách, "protože důvěřoval mému úsudku". "Musíme mít někoho, kdo je prověřeným bojovníkem," dodala.

Foto: ČTK/AP

Bernie Sanders během debaty

Poslední debata demokratických kandidátů se lišila od předchozích diskusí moderovaných televizními komentátory. Kandidáti odpovídali na otázky z publika odděleně po sobě, takže se nedostali do přímých konfrontací.

Související témata:

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Bernie Sanders

Clintonová byla podle agentury Reuters zřetelně živější než dříve a často zdůrazňovala pointy zvyšováním hlasu. Sanders zase pobavil publikum několika vtipy. Celkový tón kandidátských vystoupení byl zdvořilý a kontrastoval s ostřejším charakterem poslední demokratické debaty z minulého týdne.

Reklama

Související články

Republikánští dárci: Promarnili jsme peníze?

Zámožní dárci řady republikánských kandidátů jsou už nervózní. Přes desítky miliónů, které investovali na podporu své kampaně, se kýžený výsledek nedostavuje....

Výběr článků

Načítám