Hlavní obsah

Na Guantánamu je poprvé méně než sto vězňů

– Washington

V americké věznici Guantánamo na Kubě je poprvé od jejího otevření v roce 2002 méně než sto vězňů. Ve čtvrtek bylo deset zadržovaných Jemenců vydáno do Ománu, kde jim umožní pobyt do té doby, než se stabilizují poměry ve válkou stiženém Jemenu.

Foto: Bob Strong/Files , Reuters

Plot na Guantánamu

Článek

„Na Guantánamu zůstává 93 lidí,“ potvrdil americký ministr obrany Ashton Carter. Krok přivítal prezident Barack Obama, který od svého nástupu do funkce marně usiluje o uzavření zařízení, kde USA držely stovky lidí podezřelých z terorismu, aniž by je kdy obvinily.

Obama tento týden ve svém projevu o stavu Unie v Kongresu apeloval na zákonodárce, aby byla věznice uzavřena. Uvedl, že je zbytečná, drahá a slouží leda k dalšímu náboru islámských radikálů. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: GuantanámoVideo: Reuters

Guantánamem od roku 2002 prošlo 780 mužů. Vůbec nejvíce vězňů zde bylo umístěno v roce 2003, a to 680.

Drtivá většina z nich nebyla nikdy obviněna, přesto ve věznici strávili roky. Deset Jemenců, které nově přepravili do Ománu, bylo na Guantánamu bez obvinění zavřeno přes deset let, jeden z nich dokonce 14.

Reklama

Související články

Obama finišuje s plánem na zavření Guantánama

Americká vláda je v závěrečném stádiu přípravy plánu uzavření kontroverzní věznice na americké základně v kubánském Guantánamu, kde úřady mnohdy bez soudu a po...

Výběr článků

Načítám