Hlavní obsah

Trump zaútočil na Cruze kvůli tomu, že se narodil v Kanadě

– North Charleston

Ve znamení ostrého nesouhlasu s úterním poselstvím o stavu unie prezidenta Baracka Obamy začala šestá debata republikánských prezidentských kandidátů. Výrazným momentem byl rovněž střet prvních dvou mužů voličských preferencí Donalda Trumpa a Teda Cruze nad otázkou Cruzova kanadského původu.

Foto: ČTK/AP

Donaldu Trumpovi se nelíbí, že se Ted Cruz narodil v Kanadě.

Článek

Televizní síť Fox Business Network do debaty na základě svých kritérií, která vycházejí z posledních volebních průzkumů, pozvala vedle zmíněných kandidátů také floridského senátora Marca Rubia, neurochirurga Bena Carsona, bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe, guvernéra New Jersey Chrise Christieho a guvernéra Ohia Johna Kasiche.

V úvodním kole otázek se takřka všichni kandidáti pustili do kritiky Obamova úterního projevu. Zatímco Cruz jej obvinil, že maluje falešný obrázek ekonomického úspěchu v zemi, kde se vláda nestará o řadu pracujících lidí, další politici si vzali na mušku zahraniční politiku šéfa Bílého domu a jeho možné následovnice Hillary Clintonové. Bush ji označil za potenciální "katastrofu pro národní bezpečnost", Rubio pak obvinil ze lhaní Američanům o teroristickém útoku na konzulát v Libyi.

Problémy s narozením v Kanadě

Necelé tři týdny před začátkem série stranických primárek v celostátních průzkumech vede Trump celostátní průzkumy, v anketách mezi voliči ve státě Iowa, který bude o podpoře kandidátů rozhodovat jako první, však svádí vyrovnaný souboj s Cruzem. Debata se proto nesla i v duchu jejich vzájemných útoků. Newyorský realitní magnát prohlásil, že pokud by texaský senátor získal stranickou nominaci, demokraté okamžitě napadnou jeho zvolitelnost prezidentem u soudu, neboť se narodil v Kanadě. "Nad vaší hlavou visí velký otazník," zaútočil miliardář na svého soka.

Cruz opáčil, že Trumpův tým se na otázku jeho původu zaměřil už v září, tehdy však prý zjistil, že by podle ústavy mohl prezidentskou funkci vykonávat. "Od září se ústava nezměnila, ale výsledky průzkumů ano. A já uznávám, že Donald je rozčarován, že jeho skóre v Iowě se zhoršuje, ale fakta a zákony hovoří jasně," prohlásil Cruz.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Podle americké ústavy se může prezidentem stát pouze v USA narozený americký občan. Výklady právních expertů však obvykle připouštějí, že do této kategorie patří i děti narozené americkým rodičům při pobytu v zahraničí. Právě to je případ Cruze, který přišel na svět v roce 1970, kdy jeho otec pracoval v ropném průmyslu v kanadském městě Calgary.

Reklama

Výběr článků

Načítám