Hlavní obsah

Jako z akčního filmu. Mexičané ukázali, jak se chytá nejmocnější narkobaron

Mexico City

Mexické úřady zveřejnily záznam z dramatické razie v domě jednoho z nejhledanějších narkobaronů planety Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek. Záběry z pátečního zásahu komanda mexického námořnictva si nezadají s akčním filmem. Stejně tak důmyslný tunel, kterým se Prcek pokusil policii už poněkolikáté prchnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policejní operace, při níž byl zadržen nejhledanější mafián GuzmánVideo: Reuters

 
Článek

Když si příslušníci námořní pěchoty pro Guzmána do jeho domu v rodném městě Los Mochis přišli, okamžitě se ocitli pod palbou.

Aby se probojovali dovnitř, museli použít i granáty a zlikvidovat pět po zuby ozbrojených mafiánů.

Guzmán se skrýval v jedné z místností v prvním patře a jako už mnohokrát předtím mužům zákona vyklouzl takřka před nosem. V mžiku si otevřel těžké bezpečnostní dveře důmyslného únikového tunelu a zmizel.

Zmatení námořníci hledali ovládání od brány tunelu půl druhé hodiny, čímž dali Guzmánovi dost času na útěk. Nakonec příslušný knoflík našli. Byl maskován jako vypínač světla v koupelně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Guzman - důmVideo: Reuters

Guzmán však měl smůlu. Po několika hodinách totiž začalo pršet a kanály městské kanalizace, do nichž jeho tunel ústil, se začaly rychle plnit vodou. Musel tedy na povrch. Vylezl poblíž asi kilometr a půl vzdálené čerpací stanice, kde ukradl auto.

Policisté ho ale i přes náskok dostihli a zadrželi.

Pomohl herec Penn

Vyšetřovatelé později prozradili médiím, že je přivedli na stopu známý americký herec Sean Penn a jeho partnerka Kate del Castillová. Penn totiž s Guzmánem dělal rozsáhlý rozhovor pro časopis Rolling Stone a herecký pár se s narkobaronem sešel, protože žádal autorizaci. [celá zpráva]

Zda herec spravedlnosti pomohl záměrně, není jasné. Mexické úřady prozradily pouze to, že jim Pennova schůzka s mafiánským bossem pomohla a herec řekl, že nemá co skrývat.

Páteční zatčení bylo vyvrcholením půlročního honu, který se rozběhl poté, co Guzmán v červenci již poněkolikáté utekl z vězení tunelem.

Až do svého dopadení byl Joaquín Guzmán vládou USA považován za nejmocnějšího narkobarona na světě. A pokud se mu brzy nepodaří z vězení znovu utéci, bude se zřejmě muset smířit s tím, že bude do rukou americké justice nakonec vydán.

Reklama

Související články

Guzmána vrátili do věznice, z níž uprchl

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán se vrátil do věznice Antiplano nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl. Oznámila to mexická generální prokurátorka...

Výběr článků

Načítám