Hlavní obsah

Clintonová má další problém kvůli e-mailům

Tehdejší ministryně zahraničí USA a nynější prezidentská kandidátka Hillary Clintonová nařídila v roce 2011 zaměstnanci svého ministerstva, aby kvůli technickým problémům odstranil z jednoho dokumentu označení jako utajovaný a poslal jej nezabezpečeným způsobem. Plyne to z nové várky e-mailů tehdejší ministryně, které ministerstvo zveřejnilo na konci týdne.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Podle oponentů to může být pro Clintonovou těžký problém, někteří mluví i o trestním stíhání. Clintonová dosud tvrdila, že žádné utajované dokumenty přes svůj soukromý server neposílala ani nepřijímala, už dříve se ale nad jejím tvrzením objevily otazníky.

Clintonová, kteří řídila ministerstvo v letech 2009 až 2013, vedla v rozporu s pravidly svou elektronickou korespondenci přes soukromý server ve svém domě, nikoli přes oficiální zabezpečené kanály svého úřadu. Ministerstvo od loňského ledna podle nařízení soudu zveřejňuje postupně tisíce e-mailů z jejího serveru a už se ukázalo, že stovky z nich byly klasifikovány jako utajované. Okolnosti případu už řadu měsíců zkoumá Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a republikánští protivníci Clintonovou obviňují z vědomého porušování zákonů a ohrožování národní bezpečnosti pro vlastní prospěch.

Nezabezpečený fax

Z nově zveřejněných e-mailů vysvítá, že když v polovině června 2011 nefungoval zabezpečený fax, Clintonová požádala poradce ministerstva Jakea Sullivana, aby změnil označení dokumentu s poznámkami k některým otázkám a poslal je jinou cestou. "Říkají, že mají problémy s posíláním nezabezpečených faxů. . . . Pokud to nepůjde, změňte to na nonpaper (neoficiální dokument) bez identifikačního záhlaví a pošlete to nezabezpečeně," napsala mu Clintonová podle agentury Reuters.

Obsah takto zaslaného dokumentu není znám. Mluvčí ministerstva John Kirby podle Reuters řekl, že žádný takový dokument se zatím nepodařilo najít. Podle něj nemusel být dokument posílaný zabezpečenými kanály nutně klasifikován jako utajovaný.

Republikánský předseda senátního výboru pro justici Chuck Grassley ale označil tento e-mail za "znepokojivý". Podle něj vyvolává "řadu závažných otázek" ohledně posílání utajovaných informací přes soukromý server tehdejší ministryně.

"Dala z dokumentu odstranit označení klasifikace utajení a pak jej nechala poslat nezašifrovaným způsobem. To je federální zločin," řekl konzervativnímu serveru PoliZette bývalý federální prokurátor Joseph diGenova. "Není možné, aby úřad (FBI) nedoporučil v takovém případě obvinění," dodal. Podle komentátorů by ale mohla nynější ministryně spravedlnosti a nejvyšší federální prokurátorka Loretta Lynchová takové doporučení z politických důvodů ignorovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám