Hlavní obsah

Obama nepodpoří nikoho, kdo se nezasadí o omezení práva držet zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama nepodpoří a nebude volit žádného kandidáta na prezidenta Spojených států, i kdyby to byl člen jeho Demokratické strany, který nebude souhlasit se zbraňovou reformou. Současný šéf Bílého domu to napsal ve sloupku na portálu listu The New York Times.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Každý rok střelné zbraně předčasně ukončí životy více než 30 tisíc Američanů. Domácí násilí. Přestřelky gangů. Nehody. Stovky tisíc Američanů přišly o své bratry a sestry, pohřbily své děti. Jsme jedinou vyspělou zemí světa, která zažívá tak často takový rozsah násilí,” napsal Obama.

„My všichni máme odpovědnost,” dodal s tím, že za změny bude bojovat nejen jako prezident, ale i jako občan.

Nepodpořím a nebudu volit žádného kandidáta, i když bude z mé strany, který nepodpoří smysluplné zbraňové reformy.
Barack Obama

„Nepodpořím a nebudu volit žádného kandidáta, i když bude z mé strany, který nepodpoří smysluplné zbraňové reformy. A když se ke mně přidá 90 procent Američanů, kteří takové reformy podporují, zvolíme si vůdce, které si zasloužíme,” zdůraznil s odkazem na příslušný průzkum veřejného mínění.

V něm 92 procent oslovených Američanů souhlasí s prověřením minulosti kupců zbraní.

Bílý dům proti Kongresu

Obama v úterý ohlásil, že již není možné dále omlouvat nečinnost Kongresu v otázce příliš volných pravidel držení a získávání zbraní, proto ze svých pravomocí nařídí legislativní změny, jež mají pomoci omezit násilnou činnost související se střelnými zbraněmi.

Všichni zájemci o střelné zbraně v USA budou muset před získáním povolení splnit stejné požadavky, kontrolovat se bude například jejich minulost.

„Pokud si dítě nemůže samo otevřít krabičku s aspirinem, měli bychom se rovněž postarat, aby nezmáčklo spoušť zbraně,” uvedl v článku Obama.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám