Hlavní obsah

Zbrojaři nemůžou držet USA jako rukojmí. Obama ohlásil přísnější pravidla pro držení zbraní

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý představil svůj avizovaný plán zpřísnění pravidel pro prodej a držení střelných zbraní. Prezident nařízením obchází Kongres, jemuž dominují opoziční republikáni a kde Obama opakovaně narazil s iniciativou za zpřísnění pravidel.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Slzy v očích amerického prezidenta Baracka Obamy během projevu o střelných zbraních

Článek

„Neustálé výmluvy pro nicnedělání“ s problémem násilných úmrtí střelnou zbraní v USA musí podle Obamy skončit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident chce především přísnější posuzování žadatelů o zbrojní průkaz a zákazníků nakupujících zbraně. „Proto jsme tady. Ne, abychom něco dělali s poslední masovou střelbou, ale abychom zabránili té příští. Zbrojní lobby možná drží Kongres jako rukojmí, ale nemůže držet jako rukojmí Ameriku,“ zdůvodnil Obama svůj krok, jímž obchází zákonodárný sbor.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident se během projevu neubránil dojetí a potlačoval slzu v oku.

Co chce Obama změnit
Požaduje důkladnější kontroly prodejců zbraní a odejmutí výjimek pro některé internetové prodejce.
Federální státy mají informovat o lidech, kteří nemají nárok na nákup střelné zbraně buď kvůli jejich psychickému stavu, nebo kvůli násilnické minulosti.
Prezident chce, aby FBI přijala více než 230 dalších pracovníků, kteří budou posuzovat žadatele o zbrojní licenci a zbraně.
Žádá Kongres, aby uvolnil půl miliardy dolarů na lepší dostup péče pro psychicky nemocné.

Prezident svůj plán zveřejnil v Bílém domě za přítomnosti přeživších a příbuzných obětí násilných útoků střelnou zbraní. V jednu chvíli se neubránil dojetí a potlačil slzu v oku. Připomněl při tom řadu masových vražd z posledních let i skutečnost, že střelba je v mnoha amerických městech jako jeho domovské Chicago každodenní realitou.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident svůj plán zveřejnil v Bílém domě za přítomnosti přeživších a příbuzných obětí násilných útoků střelnou zbraní.

Míra násilí spojené se střelnými zbraněmi je v USA mnohonásobně vyšší než v jiných nejvyspělejších zemí. Ročně je při těchto incidentech zabito okolo 30 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Střelci plánovali ještě rozsáhlejší útok

Radikalizovaní muslimští manželé, kteří 2. prosince postříleli v San Bernardinu 14 lidí a 21 zranili, plánovali ještě větší masakr. FBI na to usuzuje z jejich...

Výběr článků

Načítám