Hlavní obsah

Nejvíce amerických vojáků je odsouzeno za zneužívání dětí

– Washington

Stovky dětí ročně z rodin amerických vojáků jsou sexuálně zneužívány příslušníky armády či dalšími příbuznými. Podle agentury AP to vyplývá z údajů amerického ministerstva obrany. Její průzkum v listopadu zjistil, že ve vojenských věznicích sedí více odsouzenců za zneužívání dětí než za jakýkoli jiný trestný čin.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci na základně Fort Hood

Článek

V letech 2010 až 2014 bylo podle údajů Pentagonu sexuálně zneužito 1584 dětí a nezletilých z rodin vojáků. Celkem 840 případů měli na svědomí vojáci, dalších 332 dětí zneužili jiní rodinní příslušníci. Samotných zneužití je však více. Evidováno je ještě dalších 160 případů, které však nebyly řešeny samostatně, protože je o kauzy, kdy pachatel zneužil více obětí, nebo byla oběť zneužita vícekrát.  Zneužitými byly ve velké většině případů dívky.

Další podrobnosti údaje neobsahují, protože vojenské soudy jsou neveřejné. Není ani známo, kolik let pachatelé za tyto trestné činy dostali. Není taktéž znám věk útočníků ani obětí, stejně jako místa, kde ke zneužívání došlo. Zveřejněno nebylo ani to, u jakých jednotek pachatelé sloužili. Pentagon to odmítl zveřejnit s tím, že by tyto „informace mohly neúmyslně odhalit totožnost obětí.“

Známo je pouze, že nejvíce odsouzených je z hodností E4 až E6, tedy mezi desátníky, seržanty (četaři) a rotnými, to je ale dáno tím, že je to nejpočetnější skupina vojáků a současně je mezi nimi nejvíce rodičů. Mezi odsouzenými je však i 49 důstojníků.

Zveřejňují se jen útoky mezi dospělými

Podle AP patří do rodin amerických vojáků celkem asi milión dětí.

Několik amerických zákonodárců podle agentury v reakci na aktuální data vyzvalo ministra obrany Ashtona Cartera, aby ukončil utajovací praxi vojenské justice a zpřístupnil veřejnosti údaje o potrestaných sexuálních hříšnících.

Zákonodárcům také vadí, že případy, v nichž figurují děti, nejsou zveřejňovány v každoroční zprávě ministerstva obrany o sexuálních napadeních, která se zaměřuje jen na útoky mezi dospělými.

Reklama

Výběr článků

Načítám