Hlavní obsah

Senátor Sanders šlape na paty Clintonové, sehnal 33 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vermontský senátor Bernie Sanders shromáždil za poslední tři měsíce 33 miliónů dolarů (820 miliónů korun) na svou volební kampaň. V sobotu to oznámil jeho volební štáb. Je to jen o čtyři milióny méně, než získala favorizovaná Hillary Clintonová. Sanders je zatím v pořadí demokratických uchazečů za Clintonovou druhý.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Senátor Bernie Sanders a Hillary Clintonová se střely v debatě demokratů.

Článek

Clintonová za poslední tři měsíce získala 37 miliónů dolarů, celkem má zatím na kampaň 112 miliónů. Celkově Sanders shromáždil už 73 miliónů, což mu stačí na kampaň do jara.

Sanders na rozdíl od ostatních kandidátů shromažďuje peníze většinou online od drobných příznivců, mohutný aparát k dispozici nemá. „Nejsme závislí na milionářích a miliardářích. Vytváříme dějiny a jsme na to pyšní,” komentoval kampaň Sandersův volební manažer Jeff Weaver.

Získáváním peněz s pomocí sociálních sítí se vyznačovala už prezidentská kampaň nynějšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy, ale Sanders je podle agentury AP ještě úspěšnější. Loni získal finanční prostředky od 2,5 miliónu dárců, zatímco Obama v roce 2011 od 2,2 miliónu. Průměrná výše příspěvků na Sandersovu kampaň činila 27 dolarů (672 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám