Hlavní obsah

Bouře postoupily na sever USA, dál ochromují dopravu

Ničivé bouře, které ve Spojených státech od poloviny minulého týdne zabily více než 40 lidí, postoupily v úterý z jihozápadu a středozápadu severním směrem. Zrušeny byly další stovky letů, přívaly sněhu nově zasáhly státy Iowa či Massachusetts. V Missouri kvůli velké vodě evakuovaly úřady stovky lidí. Zavřeny zůstávají některé důležité silnice.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Odmrazování letadel na letišti v Bostonu

Článek

Záplavy si vybraly v centrálních státech Missouri, Illinois a Oklahoma na dvě desítky obětí. V Missouri zemřeli v důsledku bleskových povodní čtyři vojáci z mezinárodní výcvikové mise. Jednou z obětí v Oklahomě se patrně stal zpěvák country rockové skupiny Backroad Anthem Craig Strickland, který se pohřešuje po nehodě malé loďky, na níž byl se svým přítelem. Jeho tělo již vyplavila voda.

Podle serveru FlightAware bylo jen v úterý zrušeno kvůli špatnému počasí přes 1800 letů po celých USA, dalších téměř 4000 spojů mělo zpoždění. Statisíce lidí, kteří se v turisticky rušném období konce roku vydaly na cesty, tráví neplánované desítky hodin na letištích.

Zatímco v Missouri, Novém Mexiku a Oklahomě platí stav nouze kvůli povodním a varování před další velkou vodou se týká rovněž Arkansasu či Illinois, severovýchodní část země očekává příval sněhu. V oblasti Velkých jezer, Iowě či Massachusetts předpovídají až 30 centimetrů sněhu.

Kvůli rozvodněné řece Mississippi byly úřady nuceny uzavřít pro lodě její osmikilometrový úsek poblíž St. Louis. Očekává se, že voda bude kulminovat ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám