Hlavní obsah

Peking viní USA kvůli přeletu bombardéru z vážné vojenské provokace

Aktualizováno

Čína v sobotu obvinila Spojeného státy z vážné vojenské provokace kvůli přeletu bombardéru B-52 nad umělým ostrovem ve sporné oblasti Jihočínského moře. Podle agentury AP se přelet uskutečnil už minulou středu.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Článek

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Spojené státy s cílem zajistit důležitou oblast, ve které objem zahraničního obchodu dosahuje až pěti biliónů dolarů (124 biliónů Kč) ročně, posiluje v regionu svou vojenskou přítomnost. To Peking sleduje se zjevnou nevolí a opakovaně rozhořčeně reaguje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Militarizující podmínky”

Čínské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Spojené státy, že ve sporné oblasti záměrně zvyšují napětí. "Takové akce ze strany USA představují vážnou vojenskou provokaci a v Jihočínském moři vytvářejí složitější, až militarizující podmínky," uvedlo ve svém prohlášení. Zároveň vyzvalo Washington, aby neprodleně podnikl opatření, jež takovým incidentům zabrání, a předejdou tak poškození vztahů mezi ozbrojenými silami obou států.

V prohlášení se upřesňuje, že vojenská posádka na dotyčném ostrově vyhlásila 10. prosince při přeletu bombardéru poplach a vyzvala letoun, aby oblast opustil. Ministerstvo v této souvislosti podobně jako v minulosti varovalo, že podnikne všechna nezbytná opatření k obraně čínské svrchovanosti a bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám