Hlavní obsah

Mladík chtěl s vrahem ze San Bernardina útočit na univerzitě a koupil mu zbraně

New York
Aktualizováno

Americký soud ve čtvrtek obvinil 24letého muže, který byl přítelem střelce ze San Bernardina. Enrique Marquez se přiznal, že Syedu Farookovi, který se svou ženou Tashfeen Malikovou zastřelil 14 lidí, koupil zbraně a také s ním už dříve plánoval útok na univerzitě. Marquez je obviněn ze tří zločinů a hrozí mu 35 let vězení.

Foto: Bill Robles, Reuters

Enrique Marquez u soudu

Článek

„I když v současnosti neexistují důkazy, že pan Marquez měl podíl na útoku z 2. prosince nebo o něm předem věděl, tak jeho dřívější nákup zbraní a skutečnost, že nevaroval před Farookovým záměrem vykonat masovou vraždu, měly fatální důsledky,“ uvedla kalifornská státní zástupkyně Eileen Deckerová.

Marquez podle žaloby volal na policii pár hodin po střelbě v středisku péče pro potřebné a oznámil, že útočníci použili jeho zbraň. Přiznal, že Farookovi, který byl jeho sousedem, pomáhal s koupí dvou pušek, protože svým vzezřením nebudil podezření. Rovněž uvedl, že společně četli a sledovali materiály radikálních islamistů a studovali také návody k výrobě bomby.

Marquez rovněž vyšetřovatelům popsal, že v roce 2011 nebo 2012 chtěl s Farookem zaútočit na univerzitě, kde oba studovali. Chtěli tam nastražit bombu a následně střílet po přeživších lidech na útěku. Uvažovali také o útoku na dálnici v odpolední špičce.

Farook ale náhle s Marquezem přerušil styk. Zaútočil až před pár dny s ženou, kterou si přivezl ze Saúdské Arábie. V budově, kde zastřelili 14 lidí, také nastražili několik trubkových bomb, ale ty selhaly a naštěstí nevybuchly.

Policie kromě jiného Marqueze obvinila z toho, že uzavřel s Farookovou příbuznou fingovaný sňatek, aby jí dopomohl k legálnímu pobytu v USA. Za předstíraný vztah byl placen měsíčně.

Podle listu Los Angeles Times se Marquez, který kdysi snil o kariéře v americkém námořnictvu, krátce po útoku v San Bernardinu nechal hospitalizovat na psychiatrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Střelci plánovali ještě rozsáhlejší útok

Radikalizovaní muslimští manželé, kteří 2. prosince postříleli v San Bernardinu 14 lidí a 21 zranili, plánovali ještě větší masakr. FBI na to usuzuje z jejich...

Výběr článků

Načítám