Hlavní obsah

Nejnovější loď amerického námořnictva se porouchala a musela být odtažena

Aktualizováno

Válečná loď USS Milwaukee patří od konce listopadu k posilám amerického námořnictva. Na cestě do domovského přístavu v San Diegu v Kalifornii se ale porouchala a musela být odtažena.

BEZ KOMENTÁŘE: Rychlostní zkouška lodi USS MilwaukeeVideo: U.S. Navy

 
Článek

Poté, co loď vyplula z kanadského Halifaxu směrem na Floridu, začala mít na moři problémy s pohonem. Nepojízdné plavidlo muselo být odtaženo do přístavu ve Virginii.

Technici našli v olejovém filtru kovové části, jak se tam dostaly, ale není jasné.

Loď na sebe upozornila letos už jednou – během zkoušek na Michiganském jezeře vytvořila vlny vysoké až 1,5 metrů, které poškodily několik desítek rekreačních člunů.

Foto: Profimedia.cz

Loď Milwaukee

Loď byla vyrobena ve státě Wisconsin a jela do San Diega v Kalifornii, kde má být její domovský přístav. Absolvovala cestu před Velká jezera do Halifaxu na pobřeží Atlantiku. Odtamtud plula na Floridu, kde byla plánovaná přestávka před posledním úsekem do San Diega.

USS Milwaukee (LCS-5) je třetí lodí v třídě malých pobřežních válečných lodí USS Freedom, jichž má být dodáno celkem dvanáct. Víceúčelové plavidlo o výtlaku 3500 tun a délce 115 metrů vyniká obratností a rychlostí, která přesahuje 80 kilometrů za hodinu. Umožňuje to nezvyklý způsob pohonu a ovládání, kdy se nevyužívá tradičního lodního šroubu a kormidla. Dvě plynové turbíny Rolls Royce MT30 odvozené z proudových motorů pohánějících dopravní letadla pohánějí čtyři vodní trysky stejného výrobce s deflektory. Umožňují lodi se otočit doslova na pětníku a udržet ji na místě i v silném proudu. Snižují také nebezpečí uváznutí na mělčině.
Modulární koncepce umožňuje rychle přizpůsobit loď potřebám akce. Z její paluby mohou operovat helikoptéry MH-60 Seahawk a bezpilotní letadla MQ-8B Fire . Vyzbrojena je dělem ráže 57 mm doplněným dvěma kanóny Bushmaster II ráže 30 mm a případně i protitankovými střelami Hellfire. Na obranu je vyzbrojena odpalovacími zařízeními pro protiletadlové rakety RIM 116.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám