Hlavní obsah

Islámský stát zřejmě disponuje pasy, s nimiž projde jakoukoliv pasovou kontrolou

Washington

Islámský stát se v Sýrii zmocnil stroje na výrobu cestovních dokladů, s nimiž mohli džihádisté projít americkou pasovou kontrolou. Podle dokumentu ministerstva pro vnitřní bezpečnost, který má k dispozici televize ABC News, před tím varovala americká zpravodajská komunita.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americká pasová kontrola. Ilustrační foto

Článek

„Je možné, že džihádisté po více než sedmnáct měsíců, které uplynuly od obsazení syrských měst Rakka a Dajr az-Zaur Islámským státem, vydávali pasy nebo použili bianko cestovní doklady a infiltrovali s nimi Spojené státy,“ stojí ve zprávě.

Sedmnáctistránkový dokument konstatuje, že se po obsazení Dajr az-Zauru letos v létě radikálové zmocnili plných krabic s nevyplněnými pasy stejně jako stroje na jejich tisk. Pasy vydávali i ve městě Rakka, které je v současnosti metropolí Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se schopnost Islámského státu tisknout cestovní doklady nepodaří dostat pod kontrolu, četnost jejich útoků dál se zvýší a dostanou se dál.
Zpravodajská komunita USA

„Pokud se schopnost Islámského státu tisknout cestovní doklady nepodaří dostat pod kontrolu, četnost jejich útoků se zvýší a dostanou se dál,“ varuje dále tajná služba.

Pravdivost tvrzení, že džihádisté mohli ve velkém infiltrovat Spojené státy, tajná služba označila jako „středně důvěryhodnou“. To v americkém zpravodajském žargonu znamená, že je informace věrohodná, pochází od důvěryhodného zdroje, je však kusá, zastaralá nebo jinak neodpovídá kategorii „plně důvěryhodné“.

Riziko je reálné, potvrdil šéf FBI

„Zpravodajská komunita má obavu, že IS dokáže padělat pasy. To je znepokojivé, ať už to dělá jakkoliv,“ potvrdil ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey ABC News.

Falešné syrské pasy už se každopádně na Západě objevily. Podle všeho posloužily teroristům, kteří 13. listopadu v Paříži zosnovali nejkrvavější útok ve francouzské poválečné historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám