Hlavní obsah

Americké námořnictvo testuje v Atlantiku první futuristický torpédoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První americký torpédoborec třídy Zumwalt (DDG-1000), který se obtížně detekuje radarem, v pondělí doplul po řece Kennebec do Atlantského oceánu, kde ho čekají testy námořnictva, uvedly list The Washington Post a agentura Reuters. Kvůli vysokým nákladům dostane námořnictvo nanejvýš tři kusy této lodě. První by měla být do služby zařazena v příštím roce.

BEZ KOMENTÁŘE: USS Zumwalt - největší torpédoborec v historii amerického námořnictvaVideo: U.S. Navy

 
Článek

Raketový torpédoborec o rekordně velkém výtlaku 15 480 tun a délce 183 metry, což z něj dělá největší torpédoborec v dějinách amerického námořnictva, je v mnoha ohledech netradiční. Vše je podřízeno tomu, aby byl co nejobtížněji detekovatelný a mohl účinně působit při bojích u pobřeží. Přestože je o 40 procent větší než torpédoborce stávající třídy Arleigh Burke, má radarový odraz jako malá rybářská loď.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Zumwalt na řece Kennebec v americkém státě Maine míří do Atlantiku ke zkouškám.

Nad hladinou má loď nezvyklý pyramidovitý tvar, od čáry ponoru výše se zužuje, což bylo naposled použito u lodí v rusko-japonské válce. Nástavba má ostře lomené plochy, což snižuje radarový odraz, vyvolává to ale obavy, nakolik bude loď stabilní na bouřlivém moři, ponor je malý.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Zumwalt vyplula na moře na začátku týdne

Jako první americká válečná loď využívá integrovaného pohonu. Plynová turbína nepohání přímo lodní šroub, ale generátory. Elektřina může být použita nejen k elektromagnetickému pohonu lodních šroubů, ale také využita v nových zbraních, jako jsou na moři už testovaná laserová děla nebo chystané elektromagnetické dělo vypalující projektily s rychlostí sedminásobně překonávající rychlost zvuku.

BEZ KOMENTÁŘE: Zbrojní laserový systém amerického námořnictva

Takto koncipovaný pohon je také tišší. Zvuková stopa je podobná jako u jaderných ponorek třídy Los Angeles.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Zumwalt na cestě do Atlantického oceánu

Původně měly lodě třídy Zumwalt nahradit jak fregaty třídy Oliver Hazard Perry, tak i torpédoborce třídy Spruance. Plánovalo se, že jich bude dodáno 32, nakonec byl program seškrtán na pouhé tři kusy, přičemž není jasné, zda se objednávka na poslední loď nezruší.

Lodě jsou extrémně drahé. Při třech jedna vyjde na více než čtyři miliardy dolarů, ovšem pokud by se stavěly dvě, je možné, že by jedna vyšla na šest miliard.

Foto: Us Navy, Reuters

Torpédoborec třídy Arleigh Burge USS Barry

Místo lodí třídy Zumvalt dostane námořnictvo další torpédoborce třídy Arleigh Burke v jednotkové ceně dvě miliardy. První už byl spuštěn vodu, u šesti dalších se založil kýl a dojednána je výroba sedmi dalších. Objevily se pochyby, zda takto vyspělá loď je v současných víceméně asymetrických konfliktech potřeba.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Náklady na stavbu lodě se vyšplhaly na čtyři miliardy dolarů.

Loď má být vyzbrojena dvaceti novými odpalovacími zařízeními Mk. 57. Z těch bude možné vypouštět jak střely s plochou dráhou letu Tomahawk, tak raketová torpéda ASROC, antirakety SM-3 a protiletadlové střely RIM-162 ESSM likvidující i protilodní střely.

Reklama

Výběr článků

Načítám