Hlavní obsah

Kolumbie a Španělsko se přou o vlastnictví nalezené galeony s pokladem

– Bogotá

„Skvělá zpráva - našli jsme galeonu San José!” oznámil minulý týden v pátek prezident Kolumbie Juan Manuel Santos. Krátce nato ale vypukl spor, komu tento vrak vlastně patří a komu připadne zřejmě největší poklad z potopené lodi na světě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: U kolumbijského pobřeží našli vrak španělské lodi.

Článek

Čí tedy ve skutečnosti bude zlato, stříbro a drahé kameny v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů (37,2 miliardy Kč)? „Galeona San José je majetkem všech Kolumbijců," prohlásil v sobotu na tiskové konferenci prezident Santos.

Jeho euforii ale záhy zchladil španělský ministr zahraničí José García-Margallo. „Je to státní válečná loď, nikoli soukromá, proto patří státu, pod jehož vlajkou plula," oponoval v pondělí Margallo. A dodal, že Madrid již analyzuje, jaké kroky podnikne. Podle něj jde o podmořské dědictví a podle konvencí UNESCO je vrak majetkem Španělska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Loď San José, považovanou za „svatý grál" mezi podmořskými vraky, potopili Angličané v roce 1708 v Karibském moři nedaleko Cartageny, kde jsou dnes kolumbijské výsostné vody. Ze šesti stovek členů posádky se jich zachránilo 11.

Válečná loď patřila do flotily španělského krále Filipa V. a odhaduje se, že vezla 11 miliónů zlatých mincí z tehdy španělských kolonií. Údajně to bylo z Ekvádoru a Peru, které by si tak mohly teoreticky také činit nárok na část pokladu.

„Nejsme smluvní stranou žádné konvence, která se týká vlastnictví galeony, ale z analýz vyplývá, že tento poklad je výlučně majetkem Kolumbie," tvrdí advokát Néstor Humberto Martínez, člen Kolumbijské komise pro námořní starožitnosti.

Madrid odmítá platnost prohlášení

V roce 2013 tamní parlament přijal zákon, podle něhož se kolumbijská vláda stává vlastníkem všeho, co je prohlášeno za kulturní dědictví a našlo se v kolumbijských výsostných vodách.

Loď San José prohlásila Kolumbie za národní kulturní a historické dědictví v roce 2007. Madrid ale označuje tento krok za neplatný. „Pokud se španělský stát svého podmořského dědictví výslovně nezřekne, zůstává jeho vlastníkem," tvrdí španělský advokát Carlos Pérez.

Třetí strana sporu

Na pohádkový poklad z galeony San José si ale činí nárok ještě třetí strana. Soudní spor s Kolumbií vede již přes 30 let americká společnost Sea Search Armada (SSA), která se specializuje na hledání potopených vraků. SSA již v roce 1982 oznámila, že lokalizovala místo, kde se loď potopila. Dva roky nato ale Kolumbie snížila pro SSA nálezné z 50 procent na pět. Po letech sporů přiznala, že nálezci patří 50 procent, ale jen z toho, co není národním dědictvím.

„Kolumbijská vláda se šeredně mýlí, když tvrdí, že vyhrála případ před federálním soudem," prohlásil ředitel SSA Jack Harbeston. V roce 2011 totiž soud ve Washingtonu označil nároky společnosti SSA vůči kolumbijské vládě za promlčené.

Kolumbie se navíc ve sporu hájí tím, že loď nyní 27. listopadu objevila sama a na jiném místě, než popsala SSA. Neuvedla však, kde přesně vrak našla. Jen médiím poskytla několik fotografií z podmořského dna.

Reklama

Výběr článků

Načítám