Hlavní obsah

Trump žádá úplný zákaz vstupu muslimů do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký miliardář Donald Trump, který se snaží získat nominaci republikánů do prezidentských voleb, v pondělí vyzval, aby se kvůli vražednému útoku v kalifornském San Bernardinu zakázal vstup všem muslimům do Spojených států. Kritiky prohlášení pobouřilo.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Donald Trump při projevu na setkání vlastenců připomínajících si výročí útoku na Pearl Harbor

Článek

V pondělí Trump mluvil v Jižní Karolíně, kde promluvil v památníku lodi USS Yorktown, kde připomínal japonský útok na Pearl Harbor. Řekl, že „nenávist muslimů k Americe je za hranicemi toho, co lze pochopit“.

Podle něj je potřeba zjistit, „odkud tato nenávist přichází a proč“. Do té doby by měl platit zákaz vstupu pro muslimy. Dočasný zákaz by měl být „totální a úplný”. Trumpův volební manažer Corey Lewandowski podle AP upřesnil, že zákaz cest muslimů do USA by se týkal každého, tedy nejen žadatelů o přistěhovalecká víza, ale i turistů.

„Než budeme schopni popsat tento problém a nebezpečí, které představuje, a porozumět tomu, nemůže být naše země obětí hrozných útoků lidí, kteří věří jen v džihád a nemají cit pro smysl života a úctu k němu.“

Na dotaz, co ho přivedlo k tomuto vyjádření, odpověděl Trump podle své mluvčí, že „smrt”.

Trump se ale otřel i o muslimy v Americe, když řekl, že konzervativní Středisko pro bezpečnostní politiku naznačuje, že 25 procent muslimů v USA je přesvědčeno, že násilí proti Americe je oprávněné. Miliardář ale dodal, že „nenávist muslimů k USA je jasná i bez nahlížení do průzkumů“.

Selekce podle náboženství?

Experty na přistěhovaleckou politiku a právo vyjádření Trumpa šokovalo. „To je antitezí historie Spojených států,“ řekla profesorka práva Nancy Morawetzová z Newyorské univerzity práva, která se specializuje na imigraci. „Je neuvěřitelné mít test na náboženství pro povolení ke vstupu do země.“

Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) Trumpův návrh přirovnal k fašismu.

List The New York Times upozornil, že s takovýmto názorem, jako je zákaz vstupu muslimů do USA, ještě nikdy nepřišel žádný politik mající šanci získat nominaci do prezidentských voleb a je obvykle spojován s různými okrajovými skupinami šířícími nenávist. Dodává, že to ukazuje na rostoucí nedůvěru, která je ideologického, a nikoli politického rázu.

List též připomíná, jak se měnily Trumpovy názory. Ještě v září tvrdil, že má muslimy rád. Zcela ale obrátil po atentátech v Paříži z 13. listopadu, kde vyzval k vytvoření databáze sledující muslimy v USA. Dokonce opakoval nepodložená tvrzení, že tisíce muslimů slavily v New Jersey atentáty z 11. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám