Hlavní obsah

Venezuelu po 16 letech čekají změny, volby vyhrála opozice

Caracas
Aktualizováno

V nedělních venezuelských parlamentních volbách zvítězila opozice sdružená v koalici Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD). Získala nejméně 99 ze 167 parlamentních křesel, oznámila dnes předsedkyně Národní volební rady (CNE) Tibisay Lucenaová. Po 16 letech socialistické vlády tak jihoamerickou zemi sužovanou hospodářskou krizí čeká významný přelom v politickém vývoji.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro porážku uznal.

Článek

Vládní blok, sestávající ze socialistické strany a kooperujících subjektů, utrpěl podle částečných výsledků voleb drtivou porážku. Prezident Nicolás Maduro tak zřejmě bude muset přistupovat na významné kompromisy. Samotní socialisté podle volební komise získali pouhých 46 parlamentních mandátů.

Po oznámení výsledků v ulicích venezuelské metropole Caracasu propukly oslavy a ohňostroje. Třiapadesátiletý Maduro podle agentury Reuters rychle uznal porážku, která je pro vládní hnutí nejhorší od roku 1999, kdy se moci chopil Madurův legendární předchůdce Hugo Chávez.

„Jsme tu, se svou morálkou a etikou, abychom uznali tyto nepříznivé výsledky,” řekl Maduro v projevu k národu. Výsledky přičetl údajné „ekonomické válce” proti jeho osobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám