Hlavní obsah

Pachatel masakru v Kalifornii byl ve spojení s islámskými radikály

Právo, Novinky, rei, sw
Washington
Aktualizováno

Američan pákistánského původu Syed Rizwan Farook, jenž společně se svou pákistánskou manželkou, kterou si loni přivezl ze Saúdské Arábie, v kalifornském San Bernardinu zastřelil 14 lidí a dalších 21 postřelil, byl ve spojení s islámskými radikály. Televizi CNN to řekl nejmenovaný zdroj z tajné služby.

Syed Rizwan Farook

Článek

Farook byl s extremisty v kontaktu prostřednictvím sociálních médií a vyšetřovatelé nevylučují, že útok byl teroristickým činem. Ještě to ale nepotvrdili, protože zatím nezjistili, zda byl Farook v poslední době napojen na nějakou teroristickou organizaci. S radikály udržoval kontakt už před nějakým časem. Bezpečnostní zdroj navíc prohlásil, že tito „lidé nebyli důležitými hráči v jejich hledáčku“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osmadvacetiletý hygienik Farook s o rok mladší manželkou ve středu nechali své roční dítě prarodičům a vydali se útočit ve středisku péče o potřebné, kde jeho firma pořádala vánoční oslavu.

Farook s manželkou z automatických pušek vypálili až 75 ran a zabili 14 lidí ve věku 26 až 60 let. Další dva lidé jsou v kritickém stavu. Jedná se o nejtragičtější střelbu v USA od útoku ve škole v Newtonu, kde pomatený mladík postřílel 20 dětí a šest učitelů. Bilance však mohla být ještě horší, protože Farook se ženou ve středisku péče nastražili i tři výbušniny se spínačem ovládaným na dálku. Dálkové ovládání ale naštěstí selhalo.

Syed Rizwan Farook

Doma v nedalekém Redlands měli útočníci, které posléze policie v jejich autě dohonila a zabila, hotový arzenál s tisíci náboji a trubkovými bombami. [celá zpráva]

Dalších 1600 nábojů měla dvojice u sebe v autě, v němž ujížděla policii.

Otec byl prý tyran

Farook se narodil v Chicagu v rodině pákistánských přistěhovalců a vyrůstal v Kalifornii. Jeho otec byl psychicky nemocný násilník. Alespoň to tvrdila střelcova matka Rafia, když před sedmi lety žádala o předběžné opatření vůči manželovi kvůli domácímu násilí.

Podle ní „házel věci, křičel, byl alkoholik, mentálně nemocný a nebral předepsané léky“, napsal bulvární server TMZ.com, který má dokument k dispozici. Rafia tvrdí, že manžel, který se také jmenuje Syed, ji a její tři děti včetně Syeda mladšího psychicky týral.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám