Hlavní obsah

V domě střelců z Kalifornie našli bomby a tisíce nábojů

– San Bernardino • Aktualizováno

V domě střelců z Kalifornie se našlo 12 trubkových bomb a 3000 nábojů, uvedla americká policie na čtvrteční tiskové konferenci. Na místě ve městě San Bernardino, kde zemřelo 14 lidí a 21 bylo zraněno, zanechali tři další nálože, které selhaly.

Foto: Mike Blake, Reuters

Auto, ze kterého Syed Rizwan Farook pálil na policisty a házel na ně při pronásledování trubkové bomby.

Článek

Podle tamního policejního šéfa Jarroda Burguana pachatelé během vánočního večírku v sídle úřadu sociálních služeb „zasypali místnost kulkami” a není jasné, zda mířili na někoho konkrétního. Uvedl také, že se zřejmě chystali i k dalšímu útoku.

Úřady zatím neuvedly motiv, který manželský pár vedl k útoku. Syed Rizwan Farook (28) a Tashfeen Maliková (27) ale podle vyšetřovatelů svému činu věnovali "jistý stupeň plánování".

Podle CNN se radikalizovali, FBI to nepotvrdil

Rodilý Američan muslimského vyznání Farook byl zaměstnancem města. Pracoval jako hygienik v restauračních zařízeních. Vloni na jaře strávil zhruba měsíc v Saúdské Arábii, kam cestoval na tradiční pouť do Mekky. Seznámil se tam se svou pozdější manželkou Malikovou pocházející z Pákistánu, která se živila jako farmaceutka. Měli spolu dítě.

Stanice CNN s odkazem na policejní zdroj informovala, že Farook byl v kontaktu s nejméně osobou podezřelou z teroristické činnosti. Jeho partnerka, jejíž postoje se stejně jako Farookovy v poslední době údajně radikalizovaly, měla podle FBI pákistánský pas a do USA se dostala loni díky vízu vydávanému životním partnerům amerických občanů.

David Bowdich z oblastního vedení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohlásil, že prozatím se nedá říci, zda byl masakr teroristickým činem. "Je to možné, ale nevíme to," řekl Bowdich. "Možná se to tím směrem vyvine, možná také ne," dodal.

Během přestřelky s policií byli Farook a Maliková oblečeni do armádních kombinéz a vyzbrojení samonabíjecími puškami AR-15. Vypálili 76 dávek nábojů. Dva policisté byli při zákroku zraněni.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Agenti FBI prohledávají dům v San Bernardinu v souvislosti se středečním masakrem v sídle úřadu sociálních služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám