Hlavní obsah

Američané kvůli podobnosti jmen vězní už 13 let jiného Jemence

Washington

Pořádnou smůlu měl „řadový” jemenský džihádista Mustafá Azíz Šamirí, jehož si kvůli podobnosti jmen Američané spletli s vysoce postavenou spojkou Al-Káidy a už třináct let ho zadržují v nechvalně známé věznici na Guantánamu. To, že šlo o řadového pěšáka, však neznamená, že je Azíz Šamirí nevinný. Zda se dostane na svobodu, se rozhodne v příštích dnech.

Foto: Profimedia.cz

Vězni na Guantánamu

Článek

„Vězeň YM-434 bojoval v několika džihádistických kampaních a spolupracoval se členy Al-Káidy v Afghánistánu. Předpokládali jsme, že zároveň působil jako kurýr a instruktor Al-Káidy. Nyní jsme ale usoudili, že tyto aktivity vykonával jiný vězeň s podobným jménem jako YM-434,“ píše se ve složce džihádisty, z níž cituje server International Business Times.

O propuštění rozhodne komise

Nyní má sedmatřicetiletý Azíz Šamirí šanci na propuštění. Američané ho postavili před komisi, která posoudí, zda nadále představuje hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států.

Od počátku projevoval pozitivní přístup a se životem na Guantánamu se smířil.
Kurátor jemenského vězně Azíze Šamirího

Do karet mu hraje úmysl Obamovy administrativy Guantánamo co nejdříve zavřít i fakt, že se po celých třináct let choval „vstřícně”.

„Od počátku projevoval pozitivní přístup a se životem na Guantánamu se smířil. Touží získat vzdělání, aby zajistil budoucí družku, kterou už mu rodina vybrala,“ napsal v posudku pro komisi Jemencův nejmenovaný kurátor.

Otázkou je, zda džihádista svou touhu založit rodinu a žít „normální život“ myslí upřímně. Podle zpravodajců je výčet bitev, kterých zúčastnil, skutečně bohatý. Prošel válkami v Bosně, Jemenu i Afghánistánu, kde se přidal k Tálibům a bojoval proti Američanům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám