Hlavní obsah

V USA zbili bezdomovce původem z Mexika, inspiroval je prý Trump

Ze zločinu z nenávisti obvinili v pátek v Bostonu dva muže, kteří zbili a pomočili bezdomovce původem z Mexika. Inspirací ke spáchání činu jim prý byla vyjádření republikánského uchazeče o Bílý dům Donalda Trumpa, informovala agentura AP.

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Článek

Dva bratři ve věku 30 a 38 let způsobili v srpnu 58letému legálnímu imigrantovi z Mexika středně těžká zranění. Hrozí jim za to až deset let vězení.

Při výslechu jeden z nich policii řekl, že je k činu inspirovala vyjádření Trumpa na adresu mexických přistěhovalců. Mysleli si prý, že útok je oprávněný, neboť napadený byl bezdomovec hispánského původu. "Donald Trump má pravdu, musíme všechny tyhle ilegály deportovat," řekl muž podle policie.

Sám miliardář kandidující do Bílého domu čin mužů odsoudil.

Trump na protiimigrantských výrocích postavil svou dosavadní kampaň, která mu vynesla vedení v průzkumech mezi republikánskými voliči. V případě volebního úspěchu slíbil postavit podél jižní hranice USA zeď, za jejíž vybudování by mělo zaplatit Mexiko. Navrhl také vyhostit zhruba 11 milionů ilegálních imigrantů žijících v USA a skoncovat i s dosavadní praxí automatického udělování občanství dětem narozeným v USA.

"Politická rétorika má své důsledky a tohle je zjevně příklad jednoho z nich," uvedl k případu mexický generální konzul v Bostonu Daniel Hernández Joseph.

Reklama

Výběr článků

Načítám