Hlavní obsah

Italského maratonce našli po dvou dnech v newyorském metru, pořád v úboru

New York

Pro tisíce jiných běžců znamenalo doběhnutí do cíle nedělního maratonu v New Yorku konec dlouhé námahy. Pro třicetiletého Gianclaudia Marenga však teprve začínala další anabáze. Dříve drogově závislý Ital, který neumí anglicky, se po závodě ztratil svým kamarádům a k tomu poztrácel kartu od hotelu i mapu, kterou byl vybaven.

Foto: Eric Sucar-USA TODAY Sports, Reuters

Maratonští závodníci v New Yorku přebíhají přes most Verrazano-Narrows Bridge.

Článek

Až v úterý ráno jej zmateného a znaveného náhodou objevil policista v civilu v metru. Marengo měl pořád na sobě oděv, v němž v neděli uběhl maraton.

„Je to křehký, citlivý a velmi emotivní člověk, který po letech závislosti na drogách dostal šanci se vyléčit,“ popsal Antonio Boschini, lékař z rehabilitačního ústavu San Patrignano na pobřeží Jaderského moře, který skupinu sedmi pacientů ústavu do New Yorku doprovázel. Podle Boschiniho byla už několikaměsíční příprava na náročný maraton pro Marengu a jeho přátele úspěch.

Oznámení newyorské policie o nalezení pohřešovaného běžce.

Marengovi se sice nepodařilo získat registraci do závodu, své číslo 23 781 mu však nakonec přenechal Boschini. Marengo dlouho běžel po boku dalšího Itala, ale ten se mu později vzdálil. Pořadatelé nicméně posléze potvrdili, že závodník s číslem 23 781 proběhl cílem v Central Parku v čase 4:44:27. To bylo v neděli ve tři hodiny odpoledne.

Marengo v cíli hledal přátele, ale nenašel je. K tomu zjistil, že zřejmě cestou ztratil mapu i kartu z hotelu, kde byli ubytováni.

„Nemohl najít cestu zpět k hotelu, a tak zůstal v parku,“ vylíčil Boschini a dodal, že také pátrání skupiny po zmizelém kamarádovi bylo bezúspěšné. Když se Marengo do večeře neukázal, spojili se s italským konzulátem a s policií.

Seděl proti mně

Marengo strávil noc v parku a ráno se vydal na Kennedyho letiště, odkud se měl s přáteli vydat zpět domů. „Zůstal na letišti a čekal. Jenomže tam si mysleli, že je bezdomovec, a vyhodili ho,“ popsal Boschini. Zmatený a unavený Ital proto znovu nasedl do metra a v metropoli, v níž se ocitl poprvé ve svém životě, strávil další den a noc.

Teprve na druhý den ráno na něj náhodou narazil policista Man Yam, který si cestou do práce na Manhattanu zrovna na mobilu četl zprávu o ztraceném Italovi. V jednu chvíli v podzemce ztratil signál, a tak od mobilu vzhlédl.

„Sedl jsem si a on seděl doslova naproti mně,“ řekl Yam. Marengo se podle něj třásl a měl suché rty. „Díval se nalevo, napravo, nalevo, napravo. Vypadal, jakoby se ztratil nebo nevěděl, kde je,“ poznamenal policista. Když mu Nam ukázal svůj průkaz, španělsky vyslovil slovo policie a zeptal se Itala, jestli půjde s ním, Marengo kývl hlavou a s úlevou ve tváři se usmál.

„Jenom jsem udělal to, co by udělal každý,“ popsal Yam, který hned ve stanici Marengovi koupil koblihu a kávu.

Marenga převezli do nemocnice. Podle italského konzulátu byl jen mírně dehydrovaný. V úterý navečer k němu lékaři pustili i Boschiniho, s nímž poletí zpět do vlasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám