Hlavní obsah

Roztříštění republikáni se znovu utkali před kamerami, výběr otázek je naštval

Denver
Aktualizováno

Unavený Trump, nepřítomný Carson, matný Bush. Tak charakterizovala britská stanice BBC třetí televizní debatu republikánských kandidátů na prezidenta Spojených států. Debatu v televizi CNBC však podle aktérů pokazili především moderátoři. Zněla slova o trapnosti a zástupci kampaní už si podle CNN kvůli výběru otázek stěžovali na ústředním výboru strany.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump a Ben Carson během třetí televizní debaty republikánů

Článek

Pod palbou se ocitli hlavně favorité - miliardář Donald Trump a bývalý neurochirurg Ben Carson. „To je nějaká komiksová verze prezidentské kampaně?“ ptal se například jeden z moderátorů extravagantního Trumpa, který minulý týden v průzkumech ztratil vedení. „To jsou trapné otázky,“ prohlásil v jednu chvíli Trump.

Dotazy však naštvaly kdekoho v táboře republikánů. Texaský senátor Ted Cruz, který podle BBC předvedl nejlepší dvě hodiny své dosavadní kampaně, obvinil televizi, že kandidátům přichystala zápas v kleci, Marco Rubio rovnou mluvil o všech médiích, když prohlásil, že pracují ve prospěch demokratky Hillary Clintonové.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ted Cruz a Carly Fiorinaová

Republikánským kandidátům se nelíbilo, že si je moderátoři dobírali a dávali jim osobně otázky na tělo. Podle předsedy jejich ústředního výboru, na nějž se hned po debatě zástupci jednotlivých kampaní obrátili se stížností, by se měla televize stydět. „Moderátoři a CNBC mě velmi zklamali,“ uvedl Reince Priebus.

Rozpolcená základna

Jednotliví kandidáti si však přirozeně dobírali sami sebe, přičemž nejvíce kritiky směřovalo na novou jedničku v průzkumech Carsona a Trumpa. „Nemůžeme zvolit někoho, kdo neví, jak se tato práce dělá," reagoval guvernér Ohia John Kasich na Carsonova slova, že jeho slabinou je nedostatek politické zkušenosti.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Přední republikánští kandidáti na prezidenta

Podle agentury AFP i třetí televizní debata naznačila, že republikáni zůstávají značně roztříštění, nemají jasný směr ani vůdce a zdá se, že si nevědí rady s populisty ve svých řadách, jejichž hlas nelze opominout. Agentura situaci v republikánském táboře srovnala s poměry u demokratů, kde je už teď, kdy ještě ani nezačaly stranické primárky, Clintonová jasnou favoritkou pro celonárodní volby.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Reklama

Související články

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým...

Výběr článků

Načítám