Hlavní obsah

Kanada skončí s nálety na Islámský stát

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada stáhne své stíhačky zapojené do leteckých útoků na pozice Islámského státu (IS) v Iráku a Sýrii. Rozhodnutí potvrdil v úterý večer nastupující kanadský premiér Justin Trudeau. Liberální předseda vlády tak splní svůj předvolební slib. Kanada patřila k nejaktivnějším zemím v koalici proti IS vedené Spojenými státy.

Foto: Vincenzo Pinto/Files, Reuters

Kanadský bojový letoun CF-18 Hornet vzlétá k útoku na Islámský stát. Kanada má v oblasti šest těchto strojů.

Článek

Viditelně unavený Trudeau oznámil stažení letectva na tiskové konferenci po telefonickém hovoru s americkým prezidentem Barackem Obamou.

„Zavázal jsem se k tomu, že bychom se dál angažovali zodpovědným způsobem, který odpovídá tomu, jak důležitou roli hraje Kanada v boji proti Islámskému státu, ale on (Obama) chápe závazky, které jsme učinili ohledně ukončení mise,“ řekl Trudeau.

V předvolebních slibech ani v úterý ale neuvedl, kdy kanadské CF-18 Hornety ukončí své působení na Blízkém východě. Momentálně je jich v oblasti šest. Nasazeny tam měly být do března 2016.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Nastupující kanadský premiér Justin Trudeau

Kanada také vyslala sedmdesát příslušníků speciálních sil na sever Iráku, kde cvičí kurdské bojovníky. Je otázka, zda se stažení bude týkat i jich, protože Trudeau původně říkal, že ti budou v misi pokračovat.

Vztahy s USA

Trudeau také řekl, že plánuje zlepšení vztahů s USA, které za předchozího premiéra Stephena Harpera zamrzly.

Při rozhovoru s Obamou se Trudeau také věnoval otázkám Transpacifického obchodního partnerství, otázkám ochrany klimatu a aktuálnímu americkému rozhodnutí postavit ropovod Keytosne XL. Obama jeho stavbu vetoval, Hilary Clintonová jej odmítá, ale Trudeau jej navzdory svým zeleným názorům stejně jako američtí republikáni podporuje.

Keystone XL má přepravovat ropu z kanadských roponosných písků do rafinérií v Texasu. Tato ropa obsahuje bitumen a obtížně se transportuje i zpracovává.

Změna zahraniční politiky

Už v úterý na mítinku v Ottavě Trudeau řekl, že plánuje změnit kanadskou zahraniční politiku a přiblížit ji té, kterou země zastávala dříve.

„Chci říci přátelům této země ve světě – mnozí z vás se obávali, že Kanada během posledních deseti let ztratila svůj soucitný a konstruktivní hlas. Dobrá. Mám pro vás vzkaz jménem 35 miliónů Kanaďanů. Jsme zpět.“ Není jasné, zda se změní i tvrdá politika vůči Rusku, kterou Ottawa zastávala.

Trudeau také vyzýval k tomu, aby jeho země do konce roku přijala 25 000 syrských uprchlíků, což Harper odmítl, uvedla BBC. Míní také legalizovat marihuanu a snížit daně střední třídě. Chce mít tři roky deficit, z něhož by se financovala infrastruktura.

Trudeau po svém překvapivém rozhodném vítězství také oznámil, že v jeho kabinetu bude padesát procent žen. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám